понеділок, 8 липня 2019 р.

У ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБІ НАЗВАЛИ ГОЛОВНІ ПРИЧИНИ СПАЛАХІВ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

     Серед головних причин виникнення і поширення спалахів кишкових інфекцій в Україні являється відсутність супровідних документів на частину продукції та допуск до роботи працівників без медичних оглядів. Про це повідомили в Державній службі України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів у відповідь на інформаційний запит УНН.
   Так, станом на 13 червня 2019 року до Держпродспоживслужби надійшло 69 повідомлень про спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, в результаті яких постраждали 645 чоловік, з них 440 дітей (68,2%).
   З метою встановлення причин і умов виникнення спалахів і харчових отруєнь фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби проведені відповідні санітарно-епідеміологічні розслідування цих випадків.
   Відзначається, що головними причинами, які сприяли виникненню і поширенню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства і законодавства у сфері безпеки і окремих показників якості харчових продуктів, а саме:
- недостатній набір і площа приміщень харчоблоків;
- порушення послідовність (потоковість) виробничих процесів приготування їжі;
- недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів і температурного режиму при зберіганні сировини і готової продукції;
- відсутність санітарно-гігієнічних умов (виробничих цехів для первинної обробки продовольчої сировини) для виготовлення готових блюд з продовольчої сировини;
- не забезпечення вхідного контролю продовольчої сировини і харчових продуктів, дезинфекційного режиму;
- недостатність або несправність технологічного устаткування, використовуваного для сирої і готової продукції;
- відсутність маркування інвентарю, що розробляється та для прибирання, а також кухонного посуду;
- допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особистих медичних книжок у окремих працівників;
- порушення правил особистої гігієни особами, що брали участь в приготуванні блюд;
- відсутність супровідних документів на частину продукції;
- використання для приготування блюд продуктів невідомого походження.


Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.