пʼятницю, 2 серпня 2019 р.

З 1 серпня влаштування вбиралень для відвідувачів у нових великих супермаркетах стане обов’язковим

  1 серпня цього року в дію вступають нові зміни у державні будівельні норми “Підприємства торгівлі”, які зобов’язують всі нові і реконструйовані великі супермаркети з торговельною площею 2500 м² і більше влаштовувати вбиральні для відвідувачів. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
  “Вже з 1 серпня вступає в дію очікувана зміна у державні будівельні норми щодо проектування супермаркетів та інших магазинів. Тепер туалети для відвідувачів у супермаркетах, гіпермаркетах площею 2500 м² і більше є обов’язковими. Розрахунок такий: 1 санітарний прилад на 600 м² торговельної площі, але не менше 4-х санітарних приладів на об’єкт. Кабіни мають бути обов’язково окремо для чоловіків і для жінок, також мають бути універсальні туалети для зручного користування маломобільними групами населення”, - зазначив Лев Парцхаладзе.
   За його словами, у таких санвузлах мають також бути обов’язкові сповивальні столики для немовлят.
  Всі ці зміни дозволять підвищити комфорт відвідувачів великих супермаркетів та гіпермаркетів.
  Зміни № 1 у ДБН В.2.2-23-2009 “Підприємства торгівлі” розроблені фахівцями ПАТ “КиївЗНДІЕП”.
  ДБН “Підприємства торгівлі” поширюється на проектування нових, реконструкцію і розширення існуючих будівель та окремих приміщень підприємств роздрібної торгівлі (магазинів, ринків) за винятком будинків оптової торгівлі, автосалонів і магазинів автозапчастин, зброї, складів будівельних матеріалів, виробничих фірм та магазинів тимчасового функціонування.
  Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Джерело: Урядовий портал