Станом на 24 липня в Україні зареєстровано 18 спалахів
гострих кишкових інфекцій (ГКІ) та вірусного гепатиту А (ВГ-А), з яких 9
виникли у побуті, 6 – у закладах громадського харчування, 2 – в дитячих
оздоровчих закладах та 1 – в дитячому дошкільному закладі.
Загальна кількість хворих складає 299, з яких 142 – діти. Із
18 зареєстрованих спалахів встановлено діагнози ГКІ в 9 випадках, сальмонельоз
– в 5, ВГ-А та шигельоз – по 2. Спалахи не мають географічної сконцентрованості,
– про це інформує прес-служба Центру громадського здоров'я МОЗ України.
Основні причини зараження – вживання неякісної їжі, питної
води та недотримання елементарних правил особистої гігієни. Також вагомою
обставиною є недотримання технологічного процесу приготування їжі та зберігання
харчових продуктів. Вказані обставини мали місце як в закладах громадського
харчування, так і у випадках захворювання в побуті.
Дитячий оздоровчий табір «Салют» село Коблево Миколаївської
області після виявлення фактів зараження закрили для перебування дітей, також
припинило роботу ресторан «Гостинний двір» міста Любомль. Наразі фахівцями
територіальних Лабораторних центрів відібрано відповідні проби готової
продукції, сировини, води – епідеміологічні розслідування тривають.
Нагадуємо, реалізація політики в галузі державного контролю
та нагляду за безпечністю харчових продуктів забезпечує Державна служба України
з питань безпечності продуктів та захисту прав споживачів Міністерства аграрної
політики та продовольства України.
Відтак, у разі виявлення порушень технології приготування чи
норм зберігання продукції у закладах громадського харчування радимо негайно
повідомляти Державну службу України з питань безпечності продуктів та захисту
прав споживачів за номером телефону, що вказано на офіційному сайті установи.
Центр громадського здоров’я України нагадує: збудники
кишкових інфекцій (віруси чи бактерії) можуть потрапити в продукти харчування
на будь-якій стадії шляху – від виробництва до столу. Кожен учасник процесу як
виробник і реалізатор, так і сам споживач можуть сприяти зараженню харчових
продуктів.
Будьте відповідальні! Запам’ятайте п’ять кроків до безпечної
їжі.
Підтримуйте чистоту:
• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
• мийте руки після відвідування туалету;
• вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне
приладдя, що використовується для приготування їжі;
• захищайте приміщення і продукти від комах та гризунів;
Відокремлюйте сиру їжу
від готової:
• відокремлюйте сире м’ясо, птицю, рибу і морепродукти від
інших харчових продуктів;
• для обробки
сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і
обробними дошками;
• зберігайте
продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими
продуктами;
Ретельно готуйте їжу:
• ретельно піддавайте продукти термічній обробці
(смаження, варіння, запікання, пропарювання і т. д.), особливо м’ясо, птицю,
яйця, рибу і морепродукти;
• доводьте страви
до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100°С;
• сік з м’яса чи
птиці після правильного приготування повинен бути прозорим, а не рожевим;
Зберігайте їжу при
безпечній температурі:
• не залишайте приготовану їжу при кімнатній
температурі більш ніж на 2 години;
• зберігайте
приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
• зберігайте
продукти у холодильнику при температурі зазначеній на упаковці і не довше
терміну кінцевої реалізації зазначеного виробником;
• не розморожуйте
продукти при кімнатній температурі;
Використовуйте безпечну
воду і свіжі продукти:
• використовуйте лише чисту воду;
• обирайте свіжі
і не зіпсовані продукти;
• ретельно мийте
овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
• не вживайте
продукти, у яких закінчився термін; придатності чи продукти сумнівної якості.
Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.