середу, 25 вересня 2019 р.

Результати проведення моніторингу застосування державних регульованих цін в рамках Урядової програми «Доступні ліки» у 2019 році

   Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України Держпродспоживслужба продовжує здійснювати моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». 
   За січень-серпень поточного року територіальні підрозділи Держпродспоживслужби здійснили 10,4 тис. моніторингів та проаналізували понад 2 млн цін на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.
     Контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання граничних оптово-відпускних цін, а також граничних оптових та роздрібних надбавок до цін на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з бюджету здійснюється шляхом ретельного аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів. 
     Слід зазначити, що останнім часом внаслідок цієї роботи значно зменшились випадки виявлення помилок та порушень ціноутворення на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». 
    Також цьому сприяло і фактор переходу програми реімбурсації в адміністрування Національної служби здоров’я України та тим, що усі процеси, пов’язані з укладанням договору про реімбурсацію та відпуск ліків за електронними рецептами відбуваються в електронній системі охорони здоров’я. 
   Так наприклад, у серпні лише в Київській області було зафіксовано факт реалізації суб’єктом господарювання лікарського засобу
«Еналаприл-Тева», сила дії – 10 мг., табл. № 30 ціна на який була сформована із завищеним граничним рівнем торговельних (роздрібних) надбавок у розмірі 25%, а також і з застосуванням завищеної фіксованої роздрібної ціни. 
    За результатами цієї роботи Головне управління Держпродспоживслужби у Київській області, рекомендувало суб’єктам господарювання привести у відповідність, згідно з чинним законодавством граничні рівні торгівельних надбавок та завищення фіксованих роздрібних цін. 
   Держпродспоживслужба і надалі буде спрямовувати роботу на запобігання випадкам порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби, з метою створення можливостей для пацієнтів отримувати лікарські засоби за доступними цінами. 

Джерело інформації: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.