Українські підприємства в січні-серпні 2019 року імпортували 16,33 тис. Тонн свіжого, охолодженого і мороженого м'яса свиней, що на 4% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомляє прес-служба Асоціації свинарів України. "Хоча сукупні обсяги імпорту свинини все ще перевищують торішні (16,33 тис. Тонн проти 15,71 тис. Тонн за січень-серпень 2018 роки), це відхилення скоротилося до 4%", - говориться в повідомленні.
Згідно з повідомленням прес-служби, в серпні 2019 року Україна імпортувала на 11% більше свинини, ніж в липні.
Пожвавлення імпортної активності частково пов'язано з підвищенням закупівельних цін на свинину в останній місяць літа.
Пожвавлення імпортної активності частково пов'язано з підвищенням закупівельних цін на свинину в останній місяць літа.
«І в Україні, і в країнах ЄС ціни на свинину протягом серпня мали висхідну динаміку. Однак в країнах Євросоюзу середня серпнева ціна закупівлі свинини зросла на 2,2-2,4% проти липневої позначки, тоді як в Україні цей показник додав майже 5% », - сказано в повідомленні.
Головними постачальниками свинини в Україну в 2019 році стали Польща (47,9% всієї продукції, що імпортується) і Німеччина (20%). "Експерти відзначають, що в рамках угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, до кінця року в межах квот може надійти ще 5,5 тис. тон свинини з ЄС", - зазначається в повідомленні.
Як повідомляв УНІАН, Україна в січні-серпні минулого року збільшила імпорт свинини - до 15,7 тис. Тонн, що в 7,5 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом в 2017 році.
У лютому 2019 року українські свинарі звернулися до Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів з проханням обмежити імпорт в Україну польської свинини, оскільки її поставки можуть створити тиск на цінову кон'юнктуру внутрішнього ринку та погіршити ситуацію з африканською чумою свиней (АЧС).
Джерело інформації: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.