понеділок, 30 вересня 2019 р.

В Україні зміняться правила відшкодування збитків АЧС


Агентство ідентифікації та реєстрації тварин у співпраці з Асоціацією «Свинарі України» ініціювало зміни порядку відшкодування збитків через африканську чуму свиней (АЧС). Про це повідомляє прес-служба асоціації.

     Там уточнили, що одна з основних причин поширення АЧС в Україні — відсутність ідентифікації свиней у присадибному секторі.

     «Відповідно, це дає можливість безконтрольного переміщення потенційно інфікованих тварин.
Тому пріоритетне завдання у ході боротьби з АЧС — впровадження дієвого механізму ідентифікації свинопоголів’я у присадибному секторі. Тому Агентство ідентифікації та реєстрації тварин у співпраці з Асоціацією «Свинарі України» ініціювало зміни порядку відшкодування збитків через АЧС», — йдеться у повідомленні.

     Зокрема, йдеться про запровадження відшкодування збитків фізичним особам у рамках ліквідації поголів’я в зоні захисту через АЧС лише за ідентифікованих тварин.
     В Асоціації «Свинарі України» переконані, що впровадження таких заходів та проведення роз’яснювальної роботи серед селян — перші кроки до стабілізації епізоотичної ситуації в Україні. В асоціації також нагадаємо, згідно з чинним Порядком ідентифікації та реєстрації свиней, всі фізичні та юридичні особи, які займаються розведенням та утриманням свиней, проводять їх продаж, забій, утилізацію, зобов’язані ідентифікувати поголів’я.
     Однак наразі свиней, яких утримують у присадибних господарствах майже ніхто не ідентифікує. Відповідно, будь-яким чином відстежити переміщення свиней або походження продукції з них неможливо, — йдеться у повідомленні.


Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.