середу, 30 жовтня 2019 р.

Обираємо майбутнє разом

  29 жовтня 2019 року в Добропільському міському центрі зайнятості було проведено засідання батьківського клубу «Обираємо майбутнє разом», яке провела профконсультант Марія Дьоміна. 
  На засідання клубу були запрошені батьки разом з дітьми шкільного віку.
 Метою заходу стало підвищення психологічної компетентності батьків; допомогти усвідомити той вплив, який вони здійснюють на дітей з метою розширення їх можливостей самостійно розв'язувати проблеми і конфлікти, а також створити емоційний настрій на спільну роботу, атмосферу взаємної довіри; допомогти батькам у виборі стратегії взаємин з власною дитиною щодо вибору майбутнього професійного шляху. 
   Батьки сьогодні більше, ніж просто авторитетні фігури. В сучасному світі освітнє середовище стає більш динамічним, що дає можливість дітям навчатися бути незалежними та самостійно робити свій вибір. В зв’язку з цим вплив батьків на вибір їх дітей зменшується, але зберігається необхідність відповідальності та участі батьків. 
   Батькам важливо пам’ятати, що нав’язування своїх власних цілей або видіння досягнень своїх дітей як відображення самих себе, є абсолютно некорисним. Тому, в той час, як батьки мають проявляти непідробну увагу та підтримувати плани кар’єри своїх підлітків, вони повинні дозволити підліткам взнати, хто вони самі. 
   Важливо підтримувати рівний діалог з дітьми та відкрито обмінюватись ідеями з приводу майбутнього, заохочувати свою дитину збирати як можна більше інформації про свої галузі кар’єрного інтересу. Батьки мають визнати, що їх роль полягає в тому, щоб виступати в якості посередника в кар’єрі своєї дитини та дозволяти відбуватися незалежним виборам в кар’єрі. Це буде знаменувати собою перший реальний крок молодих людей в доросле життя. 
   З дітьми була проведена інформаційно-роз`яснювальна робота щодо вирішення питання вибору професії в сучасних соціально-економічних умовах, проведено тестування щодо правильної самооцінки власних навичок, здібностей та формування реального уявлення про свої можливості та наміри.
  Учасникам розповіли про онлайн – платформи «Prometheus», «Lingva.Skills». 
   Під час бесіди була проведена міні-лекція, гра «Візитна картка», вправа «Активне слухання». Заступниця директора центру зайнятості Тетяна Яцура, яка приєдналася до учасників клубу, поінформувала про основні моменти, на які потрібно звернути увагу, якщо у вашій сім’ї є майбутній випускник: 
- Як вибрати професію, та хто може допомогти у цьому питанні? 
- Аналіз можливостей та нахилів дитини. 
- Як зрозуміти затребуваність професії або спеціальності? 
- Як вибрати навчальний заклад? 
    «Безсумнівно, вибір професії буде робити ваш син чи донька, але скоординувати їх на отримання інформації, запропонувати аргументувати свій вибір, запевнити, що ви готові почути свою дитину - це все допоможе майбутнім випускникам зробити зважений, правильний вибір професійного майбутнього», - завершила свою міні лекцію Тетяна Яцура. 
Джерело: Добропільський міський центр зайнятості.