середу, 30 жовтня 2019 р.

ПЕНСІЇ ВЧИТЕЛЯМ


 Питання права на пенсію за вислугу років працівників освіти врегульовані:
- Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»;
- Законом України «Про пенсійне забезпечення»;
- Постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04.11.1993 року, якою затверджено перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.
     Пунктом «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» із змінами, внесеними Законами України від 02.03.2015 №213-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», від 24.12.2015 № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» передбачено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи за Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №909 від 04.11.1993 року, станом на 1 квітня 2015 — не менше 25 років та після цієї дати:
з 1 квітня 2015 року по 31 березня 2016 року - не менше 25 років 6 місяців;
з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року - не менше 26 років;
з 1 квітня 2017 року до 11 жовтня 2017 року - не менше 26 років 6 місяців.
    Рішенням Конституційного Суду України від 04.06.2019 визнано такими, що не відповідають Конституції України, положення ст.55 Закону 1788 зі змінами, внесеними Законами №213 та № 911, але на теперішній час зазначене рішення не містить положень щодо порядку його виконання. Водночас, згідно положень пунктів 2-1, 16 Прикінцевих положень Закону України « Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон 1058) в редакції Закону України від 03.11.2017 № 2148 « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» право на пенсію за вислугу років мають особи, які на день набрання чинності Законом 2148 ( на 11.10.2017) мають вислугу років та стаж, передбачений статтями 52,54,55 Закону 1788, пенсія за вислугу років призначається з дотриманням умов, передбачених Законом 1788.
    Пенсіонери, яким призначено пенсію за вислугу років та які не досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону 1058, не мають право на проведення перерахунку відповідно частини 4 статті 42 зазначеного Закону.
    Ще однією важливою умовою для призначення пенсії за вислугу років є звільнення з посад, які дають право на зарахування до спеціального стажу роботи та входять в Перелік затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року №909. Це правило встановлено статтею 7 Закону України «Про пенсійне забезпечення». У разі зарахування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, яка дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії припиняється і поновлюється з дня, що настає за днем звільнення з роботи (пункт 2.4 розділу ІІ Порядку подання та оформлення документів для призначення/перерахунку пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»).
   Водночас педагоги мають право продовжувати працювати, але на посадах, які не дають право на пенсію за вислугу років. У цьому випадку виплата пенсії не припиняється.
  Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ та незалежно від тривалості робочого дня.
   Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3 (або 6 років) включається в спеціальний, період навчання в навчальних закладах не включається та не враховується в спеціальний стаж. Період відпусток без збереження заробітної плати може бути зарахований в спеціальний стаж, якщо він пов'язаний з виробничою необхідністю і при цьому не більше одного місяця в календарному році.
   Положення Закону України «Про пенсійне забезпечення» застосовуються лише в частині визначення права на пенсію за вислугу років. Основним документом, що підтверджує спеціальний стаж роботи є трудова книжка. У тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію за вислугу років, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток №5 до постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637).
   У разі коли підприємства, установи, організації або їх правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України або в районах проведення антитерористичної операції, спеціальний трудовий стаж може підтверджуватися за даними наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.
   Також необхідно знати, що відповідно до пункту 7-1 Прикінцевих положень Закону 1058 особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»-«ж» статті 55 Закону №1788 і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок – 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком, виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.



Начальник відділу з питань призначення,
перерахунку та виплати пенсій №1 Добропільського об`єднаного
управління ПФУ Донецької області                                                                  І.АСЄЄВА