понеділок, 18 листопада 2019 р.

Пити чи не пити під час вагітності

  Вживання будь-якого алкоголю може вплинути на ріст і розвиток вашої дитини та спричинити негативні наслідки для здоров’я у майбутньому. Це стосується вживання у будь-якій кількості усіх вин, пива та слабоалкогольний напоїв. Немає безпечної дози алкоголю під час вагітності на будь-якому її етапі.
   Із третього тижня закладаються органи травлення, зокрема, печінка. Вона формується протягом усієї вагітності, а тому на різних етапах розвитку печінка ще не має потрібних ферментів, щоб розщепити алкоголь. Плацента не стримує алкоголь, а тому він потрапляє і в організм дитини. Тобто келих вина мама випиває разом з малюком і перетравлювати має також разом.
   Наприкінці першого місяця вагітності починає битися серце маленької людини. Це один з перших органів, який з’являється у плода. Алкоголь у першому триместрі може мати вплив на розвиток клітин серця і призвести до серцево-судинних хвороб у майбутньому. Кожен ковток алкоголю підвищує ризик появи нехарактерних поєднань судин, а також дефектів міжпередсердної перегородки.
  До кінця другого місяця тіло малюка починає реагувати на дотики. На третьому відчуває тепло, шум, світло, біль. Але будь-який ковток вина може завадити розвитку сенсорних систем дитини. Вживання алкоголю вагітною може мати негативний вплив на розвиток очей: спричинити зменшення очного яблука та слабкий розвиток зорового нерва, що може бути причиною косоокості та проблем з орієнтацією в просторі.
  У першому триместрі вагітності закладаються нирки та формуються статеві органи дитини. Ниркові аномалії можуть виникати у дітей з фетальним алкогольним синдромом. Через слабкий розвиток однієї або двох нирок, вони не можуть на повну виконувати свої функції. Також є ризик неправильного регулювання рівня кислотності у нирках та проблеми з виведенням кальцію з організму, навіть якщо немає відхилень у структурі.
  Не існує межі між безпечною та отруйною дозою алкоголю для вагітних. У перші 2 місяці вагітності закладається основа нервової системи. Під час внутрішньоутробного розвитку з кількох клітин формуються головний і спинний мозок. Доведено, що будь-який алкогольний напій «з нагоди» піддає плід такій токсичній дозі алкоголю, що співставна з тяжким похміллям у дорослого. Для мозку дуже маленької людини, яка розвивається, це нестерпно, неприпустимо і завжди має сумні наслідки.
   Під час вагітності ендокринна система жінки зазнає значних змін, щоб забезпечити підтримку дитині, поки мама тісно пов’язана з малюком. Будь-який гормональний дисбаланс критичний для нормального перебігу вагітності. Адже саме за допомогою гормонів всі системи пов’язані між собою. Зокрема, через порушення ендокринної системи страждає імунна система протягом всього періоду вагітності. Через алкоголь у крові дитини рівні різних гормонів конфліктують, і порушується зв’язок між центральною нервовою системою, гіпоталамусом, гіпофізом та наднирковими залозами.
   На шостому місяці легені плоду дозрівають, і малеча вже може робити перші дихальні рухи грудьми. Проте дихальна система продовжує формуватись майже до самого кінця вагітності. Алкоголь здатний не лише спричинити збій у формуванні дихальної системи, але й призвести до передчасного народження. Така малеча, яка б могла провести ще якийсь час під серцем мами, матиме труднощі з диханням через недорозвиненість легень.
   Алкоголь, випитий у період другого триместру, на 68% підвищує ризик народження дитини з малою вагою. Через вживання спиртних напоїв, може розвинутись фетальний алкогольний синдром. Основними симптомами є зміна рис обличчя (тонка верхня губа, широке пласке перенісся, маленька та вузька очна щілина), зменшення довжини пальців та погіршення координації після народження. Випитий мамою алкоголь сповільнює розвиток суглобів дитини, тому у майбутньому малеча може мати певні проблеми з пересуванням.
   Навіть наприкінці вагітності алкоголь ставить під загрозу шанси дитини на виживання в разі передчасного народження. Через нестачу жирового прошарку на 7-8 місяці їй буде складно вижити поза маминим організмом. Дитина може народитись з обмеженою життєвою енергією, через що після народження можуть виникнути проблеми з емоційним, розумовим та фізичним розвитком. Малюку буде складніше адаптуватись у зовнішньому світі.

Пам’ятайте, що не існує безпечної дози алкоголю під час вагітності.
Проживіть вагітність без алкоголю!