понеділок, 18 листопада 2019 р.

Як закуповувати послуги з харчування – рекомендує Мінекономіки

 За результатами перевірок Держпродспоживслужби, проведених на початку навчального року в закладах освіти, майже у 38% з них виявлені порушення вимог санітарного законодавства. З-поміж порушень – систематичне порушення зберігання харчових продуктів та відсутність документів, що засвідчують їх якість і безпеку, недостатній контроль за організацією харчування дітей. 
  Тож Мінекономіки вважає за доцільне, аби замовники складали тендерну документацію для закупівлі продуктів харчування та/або послуг з організації харчування для навчальних, оздоровчих та дошкільних закладів з урахуванням Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.
  Цей Закон передбачає, що: відповідальність за дотримання вимог законодавства про безпечність та окремих показників якості харчових продуктів несуть субʼєкти господарювання, в управлінні яких перебувають потужності для первинного виробництва, виробництва, реалізації та/або обігу харчових продуктів; забороняється вести обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього Закону, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів. Урахувати ці вимоги замовник може, коли прописує у тендерній документації вимоги до предмета закупівлі, кваліфікаційні вимоги до учасника або вимагає надати іншу інформацію відповідно до законодавства. 
   Джерело: лист Мінекономіки від 05.11.2019 № 3801-05/45742-06.