суботу, 28 грудня 2019 р.

На «гарячій лінії» новації в застосуванні РРО

      Нещодавно працівниками Добропільської ДПІ Покровсько – Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новацій застосування РРО. На питання платників податків відповідав старший державний інспектор Добропільської ДПІ Євген Безверхній. 
      Відповіді на актуальні запитання пропонуємо вашій увазі.
  Чи запроваджується нова звітність?

   Будь-якої нової звітності щодо застосування РРО не запроваджується: ні для програмних, ні для класичних РРО.
   Але під терміном «звітність» підпадають «фіскальні звітні чеки», так звані Z-звіти. Позиція Міністерства фінансів та ДПС єдина та однозначна: штрафів за не створення фіскальних звітних чеків програмними РРО не повинно бути. Мінфін проінформував, що буде відповідне роз’яснення (узагальнююча податкова консультація).

  Чи збільшився розмір штрафів?

   Розмір штрафу був збільшений. Так, штраф за невидачу чека, видачу фіктивного чека з 1 грн. збільшено до 10 % від вартості товарів/послуг, за друге порушення протягом року — 50%. Вказані норми наберуть чинності через 6 місяців після опублікування закону і будуть діяти до 01.10.2020 року, а потім штрафи відповідно збільшуються з 10% до 100% та з 50% до 150%, у випадку підписання законопроєктів Президентом України.

 Де можна дізнатися більше про застосування РРО? 

  Більш детальну інформацію щодо новацій в застосуванні РРО можна отримати на офіційному вебпорталі ДПС в банері «Новітні РРО», в якому розміщено актуальну інформацію, відповіді на питання, які більш цікавлять бізнес та громадськість, нормативно – правові акти, послання на програмний інтерфейс (АРІ) через який здійснюється взаємодія програмного забезпечення новітніх моделей з інформаційною системою ДПС та інше.

 Чи запроваджується РРО для всіх, хто торгує на ринку?

  Не підпадають під дію законопроектів РРО значна частина підприємців, що торгують на ринках. Це платники єдиного податку, що належать до І групи, чий річний дохід не перевищує 300 тис. грн. та фізичні особи, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

  Чи відновлено штраф за невідповідність суми готівки на місці проведення розрахунків?

   Це не відновлення штрафів зі скасованого Указу Президента «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» № 436/95 від 12.06.1995 р. Це штраф за невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів більше, ніж на 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати. Відповідальність за таке порушення передбачена в чинній редакції Закону про РРО. Для класичних РРО цей штраф залишається через специфіку реєстрації ними розрахункових операцій. Програмних РРО не стосується.

  Чи всі банкомати повинні встановлювати РРО?

   РРО та програмні РРО не застосовуються при виконанні банківських операцій, до яких відноситься і операція з видачі готівки із застосуванням банкомата. Тому встановлювати в банкомати РРО немає необхідності.

  Як діяти при відсутності електрики чи поломці РРО?

 На періоду виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту проведення розрахункових операцій буде здійснюватися з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО. Це стосується також тимчасового відключення електроенергії — не більше, ніж на 7 робочих днів. А ось на період виходу з ладу програмного РРО проведення розрахункових операцій не буде здійснюватися до моменту усунення несправностей.

Джерело: Покровсько-Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області.