вівторок, 3 грудня 2019 р.

Покровсько – Добропільське управління: актуальні питання оподаткування акцизним податком з реалізації пального на «гарячій лінії»


   Спілкування з платниками за допомогою сеансів телефонного зв’язку „гаряча лінія” один з оперативних методів отримання консультацій від податківців. 
   Нещодавно,  на найчастіші із запитань, які виникають у платників щодо ліцензування на ринку пального, надавала відповіді завідувач сектору контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Покровсько – Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області Юлія Нетунаєва. 
  Пропонуємо найактуальніші з них:
  Питання 1: Чи є платником акцизного податку платник єдиного податку, який здійснює роздрібну торгівлю підакцизними товарами? 
   Відповідь: Відповідно до п.п. 212.1.11 ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платником акцизного податку є особа - суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів. 
   При цьому згідно з п. 297.1 ст. 297 ПКУ платники єдиного податку не звільняються від сплати акцизного податку. 
   Питання 2: Які товари належать до підакцизних товарів? 
  Відповідь: Відповідно до п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями до підакцизних товарів належать: 
- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння); 
- тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; 
- пальне; 
- автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів; 
- електрична енергія. 
 Питання 3: Який розмір та порядок сплати за ліцензію на виробництва пального? 
 Відповідь:Ліцензія на виробництво пального видається терміном на п’ять років, плата за неї справляється щорічно. Річну плату за ліцензію встановлено в розмірі 780 гривень. Не дозволяється сплата за весь термін дії ліцензії. 
 Питання 4: Яка відповідальність передбачена за виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним без наявності ліцензій? 
  Відповідь: До суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі: 
- виробництва пального без наявності ліцензії – 1000000 гривень; 
- оптової торгівлі пальним або зберігання пального без наявності ліцензії – 500000 гривень; 
- роздрібної торгівлі пальним без наявності ліцензії – 250000 гривень. 


Джерело: Покровсько-Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області.