понеділок, 2 грудня 2019 р.

ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

         Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. 
   Факторами передачі можуть бути різні продукти харчування - м'ясо ссавців, птахів, яйця і яєчні продукти, молоко і молочні продукти та ін. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, домашній майонез, кондитерська продукція. Наявність збудника не впливає на органолептичні показники (запах, смак, консистенцію тощо), не змінює зовнішній вигляд продукту і цим себе не виказує.
   Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. 

  ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ НЕОБХІДНО: 


Перший крок - Підтримувати чистоту: 

· мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; 
· мийте руки після відвідування туалету; 
· вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі; 
· захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 


Другий крок – Відокремлювати сиру їжу від готової: 

· відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів; 
· для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками; 
· зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами. 


Третій крок - Ретельно готувати їжу: 

· ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти; 
· доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що всю патогенну мікрофлору знищено; 
· сік м’яса, птиці, котлет при закінченні приготування повинен бути прозорим, а не рожевим. 


Четвертий крок - Зберігати їжу при безпечній температурі: 

· не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години; 
· зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу; 
· не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику. 


П'ятий крок - Використовувати безпечну воду і свіжі продукти: 

· використовуйте чисту або очищену воду; 
· обирайте свіжі і незіпсовані продукти; 
· ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими; 
· не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності. 
   У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звертайтеся до найближчої лікувальної установи! 

Джерело: Добропільське районне управління Держпродспожтвслужби.