четвер, 30 січня 2020 р.

Жінка нашого села Завидо-Кудашеве


                     До 85 - річчя Добропільського району 

Жінка Доброго Поля, ти – окраса Донбасу,
Ти – коштовна перлина і взірець доброти! 


    Свою розповідь я присвячую ветерану сільського господарства, жительці села Завидо-Кудашеве Криворізької сільської ради Петренко Любов Миколаївні.
  Народилася вона в селищі Святогорівка, тут проживали її батьки. Батько був шахтарем, матуся – домогосподарка, вона старалася виховати у двох своїх доньок любов до жіночих справ.
   Після закінчення Слов`янського сільськогосподарського технікуму у 1969 році Люба отримала направлення на роботу в колгосп «1 Травня», який тоді очолював Каніболоцький Іван Сергійович. Вона завжди із вдячністю згадує своїх наставників ветеранів війни Мамонова Василя Сергійовича, Луніна Івана Пилиповича. Працювала касиром, бухгалтером, головним бухгалтером, економістом. Любов Петрівна стала професіоналом своєї справи, 40 років вона працювала в одному господарстві. Село Завидо-Кудашеве стало селом її життя.
   Люди з повагою відносилися до неї за її професіоналізм, уважне ставлення до селян, любов до землі добропільської. За сумлінну працю вона неодноразово нагороджувалась грамотами, дипломами, цінними подарунками.
  З молоду очолювала комсомольську організацію, багато років була незмінним членом виборчої комісії, завжди була активною в громадському житті.
   Тут вона знайшла своє щастя. У 1971 році вийшла заміж за Петренко Віктора Миколайовича, водія колгоспу. І ось майже 48 років вони живуть у мирі і злагоді. Виросли сини Сергій та Валерій, пишаються ними батьки, бо вони працьовиті, уважні, турботливі.
  У родині 35 соток городу, з весни і до пізньої осені вони на городі, вирощують картоплю, овочі. Любов Миколаївна посміхається, бо за сезон із чоловіком закривають до 400 банок консервації. Треба ж допомогти дітям, бо вони живуть у місті.
   Гордістю Любов Миколаївни та Віктора Миколайовича є троє онуків. Старша онука Таня навчається у технічному вузі у Польщі. Оля навчається в 11 класі ліцею м. Кам`янськ Дніпропетровської області. У 2019 році вона зайняла друге місце з математики, а у 2020 році – перше місце з фізики на обласних олімпіадах м. Дніпра. Владислав закінчує Криворізьку ЗОШ І-ІІІ ступенів, він скромний, працьовитий хлопець. Допомагає обом бабусям у домашньому господарстві.
   Петренко Л.М. уже на пенсії. Не біжить з роботу додому, а з дому на роботу. У довгі зимові вечори вона почала вишивати нитками, бісером. Вишиває картини, рушники, ікони. На одну з її картин пішло 35 тисяч бусинок. Душа радіє, коли на полотні оживають пейзажі, квіткові композиції, чудові орнаменти. У ці часи такий спокій на душі, хочеться жити, любити, творити добро, мріяти про щастя дітей і онуків.
  Ось така вона звичайна і незвичайна, скромна і проста жінка мого села.

  Щиросердечно вітаємо Вас, Любове Миколаївно, з 85-річницею Добропільського району. 

  Хай дні, місяці, роки приносять Вам тільки радість, родина – щастя, громадська діяльність – задоволення, а життя – міцне здоров`я і благополуччя.

                                                                  Броваренко Г.В. – голова Добропільської районної                                                                                                             жіночої організації