пʼятниця, 13 березня 2020 р.

Проведено перевірку якості меду

 Із 29 зразків дослідженого меду всім показникам якості відповідали сім зразків - проєкт "Стоп фальсифікат". 
  Результати лабораторної перевірки 29 зразків меду, відібрані групами експертів і журналістів на ринках, ярмарках і в супермаркетах у рамках медіапроекту "Стоп фальсифікат" у Черкаській, Одеській, Харківській, Вінницькій, Хмельницькій, Київській, Запорізькій, Львівській, Дніпропетровькій, Кіровоградській, Миколаївській областях та місті Київ, засвідчили, що сім зразків відповідають усім показникам якості та є повністю натуральним медом, повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.
  Згідно з повідомленням на його сторінці у Facebook, зразки перевіряли на фізико-хімічні та якісні показники, вміст антибіотиків, цукрових сиропів, інших домішок та пилковий аналіз. 
  "Зокрема, із 29 зразків 22 не пройшли перевірку, серед них п'ять зразків містять антибіотик, 12 - цукрові сиропи, також більшість зразків не відповідають заявленому сорту меду", - зазначив заступник міністра. 
  Водночас сім зразків відповідають усім критеріям якості та є повністю натуральним медом, констатував він. 
  "Результати показали, що критичних загроз для людей немає. Проте деякі зі зразків показали вміст антибіотиків. Тут немає масового характеру, але держава візьме це під свій контроль. Інший фактор - введення в оману споживачів з точки зору того, що вони купують. Ми будемо збиратися з профільними асоціаціями та спільно напрацьовувати заходи з боротьби з фальсифікатом", - написав Висоцький. 
  Крім того, за словами заступника міністра, у березні планується зареєструвати в парламенті законопроект, який дасть визначення терміну "фальсифікат". Крім того, плануються заходи, які може застосовувати контролюючий орган. 
  За словами Висоцького, наступний продукт, який перевірятимуть на предмет фальсифікату, - соєвий соус. 
  Як повідомлялося, в січні 2020 року було презентовано результати дослідження якості вершкового масла у рамках проєкту "Стоп фальсифікат". Із 77 відібраних і досліджених зразків вершкового масла підробками виявилися 16. 
   Проєкт "Стоп фальсифікат" спрямований на посилення захисту споживачів та очищення ринку від фальсифікованої продукції. Про старт проєкту було оголошено 14 листопада 2019 року. Фактично він розпочався 16 грудня з проведення досліджень якості масла, яке реалізують у торговельних мережах. 
    Нагадуємо споживачам, що при купівлі товару в магазинах, необхідно звертати увагу на склад продукту, що зазначається на товарі чи упаковці. При купівлі товарів не промислового походження на агропродовольчих ринках покупець має право вимагати від продавця експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, що свідчить про проведені лабораторні дослідження даного виду товару. 
   Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.