вівторок, 24 березня 2020 р.

Про інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадянами з питань пенсійного забезпечення


Обізнаність населення про державну пенсійну систему напряму пов’язана із соціальною свідомістю у суспільстві та формуванням пенсійної відповідальності громадян. Саме тому питання інформаційної роботи – одне із ключових допоміжних функціональних процесів у системі Пенсійного фонду.

Добропільським об’єднаним  управлінням Пенсійного фонду України Донецької області постійно використовуються різні форми інформаційних заходів з метою роз’яснення пенсійного законодавства, своєчасного інформування про законодавчі зміни та наближення послуг до громадян.
Однією з форм забезпечення права громадян на звернення до Пенсійного фонду України є організація та проведення зустрічей з населенням. Такі зустрічі  є однією із можливостей вирішити свої питання та отримати кваліфіковані консультації.
Так, за січень-лютий управління провело інформаційну роботу щодо обізнаності громадян відносно реформування пенсійної системи, з питань пенсійного забезпечення та ін. з 21 трудовим колективом, на яких були присутні 272 особи, за місцем проживання у міських, сільських та селищних радах – 26 зустрічей, на яких було надано роз’яснення з пенсійного забезпечення 132 особам.
Поширення інформації з питань пенсійного законодавства серед населення сприяє підвищенню рівня обізнаності громадян щодо гарантованих пенсійних прав, умов виходу на пенсію.
З метою збільшення кількості легально оформлених працівників та підготовки громадян  передпенсійного віку до процедури виходу на пенсію спеціалістами управління проведені заняття «школа майбутнього пенсіонера» з 132 особам.
Керівництво управління регулярно зустрічається з ветеранськими, громадськими організаціями, проводить лекції для безробітних, семінари, робочі наради, вирішуючи нагальні проблеми сьогодення.
З метою формування обізнаності з основами пенсійного законодавства підростаючого покоління фахівці управління проводять різні заходи з учнівською молоддю (уроки-заняття, квест-ігри, флешмоби). Протягом за січня-лютого проведено 36 заходів, на яких були присутні 517 осіб. 
Щомісячно проходить вивчення громадської думки з актуальних питань роботи управління шляхом анонімного анкетування в якому  взяли участь 2784 особи.
Постійно розширюється  коло читачів журналу «Вісник Пенсійного фонду України» та газети «Пенсійний кур’єр» за допомогою розміщення на стенді управління інформації щодо передплати, яка завжди надається під час проведення інформаційних заходів.
Фахівцями забезпечене оперативне донесення інформації до громадськості через засоби масової інформації. Співпрацюючи з газетою «Новий шлях» систематично друкуються статті щодо пенсійного забезпечення громадян та надаються відповіді на питання у рубриці «День відкритого листа», де кожен бажаючий може скористатися можливістю звернення через газету.
Управлінням ведеться постійне інформування пенсіонерів за допомогою сторінки в соціальній мережі Facebook та регулярних прийомів в режимі skype-зв’язку та роботи  «гарячої лінії», а також за допомогою розміщення 208 публікацій у місцевих веб-ресурсах м. Добропілля, Добропільського та Олександрівського районів.
Добропільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області активно виконує завдання щодо підвищення рівня обізнаності громадян, інститутів громадянського суспільства з питань пенсійного забезпечення, залучення їх до активної громадської позиції, підвищення довіри до Пенсійного фонду України та його діяльності.



Головний спеціаліст з питань
організаційно-інформаційної роботи                                Р.ЩАДЬКО