четвер, 12 березня 2020 р.

Шановні керівники, будьте уважні до здоров’я працівників!

  Відзнаючи швидкість поширення вірусу у світі та наслідки хвороби роботодавцям слід вживати невідкладні заходи щодо запобігання поширення коронавірусом Covid-19. Згідно заяви гендиректора Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедроса Адхана Гебрейеса ситуація з поширенням коронавіруса може виявитися "тільки верхівкою айсберга». 
  З урахуванням вищевикладеного роботодавцям слід виявляти соціально-відповідальність та вживати відповідні заходи, а саме:
1. Провести серед працівників роз’яснювальну роботу. Роз’яснити кожному працівнику, що у разі наявності симптомів гострих респіраторних захворювань, вони мають негайно проінформувати свого керівника і залишатися вдома. 
2. У разі виявлення на робочих місцях співробітників, у яких є симптоми гострих респіраторних захворювань, їх слід відокремити від інших працівників та негайно рекомендувати звернутися до лікаря. Під час кашлю або чхання такі працівники мають прикривати ніс і рот тканиною або згином ліктя. Розмістити плакати, які заохочують працівників залишатися вдома під час хвороби. 
3. Найсерйознішу увагу приділити введенню політики в галузі кадрів, яка повинна брати до уваги та поважати права та інтереси працівників. Визначити посадових осіб і засоби комунікації (телефон гарячої лінії, е -mail, та інші) за якими працівник може повідомити адміністрацію про своє захворювання або захворювання членів родини. 
4. Сімейним працівникам, у разі захворювання членів сім’ї, надавати за можливістю відпустки відповідно до Закону України  «Про відпустки» для догляду за членом сім’ї, а також з метою уникнення контакту таких працівників з іншими членами колективу. Розглянути питання, з урахуванням фінансових можливостей, щодо виплати працівникам матеріальної допомоги на лікування їх та членів їх сімей. 
    За взаємною згодою встановлювати таким працівникам неповний робочий час (ч. 1 ст. 56 КЗпП). 
  Запроваджувати для працівників, що доглядають за хворим членом сім’ї, гнучкий режим робочого часу, що дозволено ч. 2 ст. 13 і ст. 57 КЗпП, а також ч. 2 ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. № 3356-XI. Для встановлення гнучкого режиму робочого часу роботодавці можуть скористатися Методичними рекомендаціями щодо встановлення гнучкого режиму робочого часу, що затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 04.10.2006 р. № 359. 
   Запровадити систему дієвого контролю аби захворювання працівника або сімейні обставини самі по собі не обмежували б його права і не були підставою для припинення трудових відносин, що може стати приводом для приховування захворювання. Пам’ятайте, що втрати, в тому числі економічні, у разі епідемії значно перевищать витрати на персонал. 
 5. Забезпечити (за можливості): 
• моніторинг стану здоров’я працівників на наявність симптомів захворювання у вигляді підвищення температури тіла, утрудненого дихання; 
• необхідну кількість миючих та антисептичних засобів для рук працівників та захисних медичних масок; 
• регулярне провітрювання приміщень та вологе прибирання; 
• щоденну дезінфекцію обладнання та робочої зони 
6. Рекомендації для роботодавців щодо дій у разі виявлення працівників з підозрою на коронавірус: 
· працівникові необхідно одягнути маску і негайно направити його до закладу охорони здоров’я; 
· провести дезінфекцію поверхонь, з якими контактували працівники з ознаками захворювання за допомогою хлоровмісних або спиртовмісних засобів. 
7. Профілактика . Відповідальне ставлення працівників та роботодавців до власного здоров’я та здоров’я оточуючих! 
· Основна теза: Захворів — сиди вдома. Не варто ризикувати власним здоров’ям та здоров’ям інших. 
· У разі погіршення стану — потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. 
  · Керівнику потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла та особливо осіб, що повернулись з відпустки або з відрядження з країн, в яких були зареєстровані випадки Covid-19. 
8. Діагностика. Як визначити на початкових стадіях коронавірус? 
· На початковій стадії коронавірус має такі ж симптоми, що і інші гострі вірусні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести. 
· Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках — діарея або кон’юнктивіт. 
· Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. В цьому його небезпека. 
· Важливо! Вчасне діагностування. Так як за симптоматикою коронавірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб, то важливо відразу звернутись до лікаря. Якщо ви протягом останні 14 днів повернулись із країни, в якій зафіксовані випадки коронавірусу або ж спілкувались із людиною, яка контактувала із тим, хто прибув до України з країн де зафіксовані випадки коронавірусу — відразу попередьте про це свого сімейного лікаря. Надалі — лікар має алгоритм дій, що робити. 
9. Хто є групою ризику? 
· Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Вразливою групою є люди похилого віку та люди із хронічними хворобами і слабким імунітетом, вони більш схильні до розвитку важких захворювань. Також після фіксації випадків коронавірусу вразливою групою є медичні працівники. 
· Контактна особа при випадку Covid-19 — особа, яка наразі не має симптомів, але яка контактувала, або ймовірно контактувала із особою, хворою на Covid-19. Особи, які мали прямий фізичний контакт з хворим на Covid-19 (наприклад, через рукостискання). 
· Особи, що мали незахищений прямий контакт із інфекційними виділеннями (наприклад через кашель, торкання використаних паперових хустинок голими руками тощо). 
· Особи, які контактували особисто з хворими на Covid-19 на відстані до 2 метрів та більше 15 хвилин. 
· Особи, які перебували у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для переговорів, зал очікування лікарні тощо) з хворими на Covid-19 на відстані до 2 метрів та більше 15 хвилин. 
· Пасажири літака, які сиділи на відстані двох місць (у будь-якому напрямку) від хворого на Covid-19, супутники або особи, які надають догляд та члени екіпажу, що обслуговують в тій частині літака, де розміщений індексний випадок (якщо тяжкість симптомів або пересування хворого вказують на більш велику експозицію, контактними можуть вважатися всі пасажири секції або всі пасажири літака). 
10 . Як можна заразитися? Як передається вірус? 
· Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами. 
· Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань — це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (нагадуємо, це максимум — 1,5–2 м). 
· На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т. д. 
· Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого. 
· Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Коронавіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м. 
10. Як довго вірус живе на поверхнях? 
· За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом 3 годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей. 
11. Рекомендації як убезпечити себе від зараження: 
1.1. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком. 
Миття рук з милом: 
· тривалість процедури — 20–40 с; 
· вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою; 
· обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук. 
Обробка рук спиртовмісним антисептиком: 
· спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими); 
· антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню); 
· тривалість обробки — близько 30 с; 
· особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду); 
· обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами; 
· у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри; 
· контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину). 
1. 2. Уникайте скупчення людей. 
1.3. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря. 
1.4. Використовуйте захисну маску: 
· обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить); 
· якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту. 
· Використовуйте маску правильно: 
· вона має покривати ніс і рот; 
· вона має щільно прилягати, без відступів по краях; 
· заміняйте маску, щойно вона стала вологою; 
· не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком; 
· заміняйте маску щочотири години; 
· не використовуйте маску повторно. 
· Додаткові рекомендації працівникам на об’єктах харчування 
· По термообробці необхідно суворо дотримуватись існуючих вимог до приготування страв. 
· Миття посуду повинно проводитись строго по інструкції: 
· видалення залишків їжі; 
· миття щіткою за температури води 50 градусів з миючими засобами; 
· миття з додаванням дезрозчину у іншій ємності (ванні); 
· ополіскування під проточною водою температурою не менше 65 градусів — це також в окремій ємності; 
· просушування на спеціальних полицях. 


   Шановні роботодавці! Забезпечуйте дотримання законодавства про працю, дотримання на робочих місцях належних санітарно-гігієничних умов праці; поширюйте інформацію серед працівників щодо профілактики захворювання на коронавірус; вживайте організаційні заходи, в тому числі економічні, шляхом заохочення працівників уникати перебування на робочому місці при наявності у них симптомів гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла та особливо осіб, які повернулись з відпустки або з відрядження з країн, в яких були зареєстровані випадки Covid-19.