понеділок, 27 квітня 2020 р.

РРО: Новації в застосуванні – на «гарячій лінії»



 Нещодавно у Олександрівській ДПІ Покровсько-Добропільського управління Головного управління ДПС у Донецькій області було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Новації в застосування РРО». 
  На запитання відповідала старший державний інспектор ДПІ Людмила Гойдик. 
  Під час розмови з платниками було обговорено найбільш актуальні питання, пов’язані із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, а саме:
   1.Коли можна буде застосовувати програмні РРО? 
  Запровадження програмних РРО, як альтернативи класичним перенесено на 01 серпня 2020 року (було з 19 квітня 2020); 
  2.Чи продовжено можливість не застосовувати РРО платникам єдиного податку другої - четвертої групи? 
  Так, до 1 січня 2021 року (було до 1 жовтня 2020) РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку 2 - 4 груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., крім, тих які здійснюють: 
- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; 
- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення. 
 При цьому надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, виключено із зазначеного переліку. Такі послуги можна буде надавати в межах зазначеного ліміту до 1 січня 2021 року; 
 3. Для яких платників та у які терміни застосовування РРО стане обов’язковим? 
   З 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року (було з 1 жовтня 2020 по 1 січня 2021) продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО платниками єдиного податку 2 - 4 груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють: 
- реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет; 
- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; 
- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я; 
- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; 
- роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД); 
- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону про РРО; 
- діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; 
- діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД); 
- реалізацію текстилю (окрім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабміном. 
   Запровадження обов’язкового використання РРО для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп відтерміновується до 1 квітня 2021 року. 
 4. Як застосовуються штрафні санкцій, чого варто очікувати? 
  До 1 січня 2021 року продовжено період, упродовж якого санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», будуть застосовуватися у зменшених розмірах, а саме: 
– 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 
– 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення. 
 5. Коли запрацює «Кешбек»? 
  Запровадження процедури «КЕШБЕК» перенесено на 1 січня 2021 року. 

Джерело:Покровсько-Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області.