середа, 6 травня 2020 р.

Питання декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році, - під час «гарячої лінії»

   Днями в Олександрівській ДПІ Покровсько-Добропільського управління Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році». 
  На запитання відповідала старший державний інспектор ДПІ Лілія Овдієнко. 
  Під час розмови з платниками податків Олександрівського району було обговорено найбільш актуальні питання, пов’язані з декларуванням доходів громадян, отриманих у 2019 році, термінами та способами подання декларацій в умовах карантину. 
  Пропонуємо вашій увазі відповіді на цікаві запитання, а саме:
  Чи змінилися терміни декларування доходів, отриманих громадянами у 2019 році та сплати податкових зобов’язань у зв’язку з карантином ? 
   Відповідно до Закону України від 17.03.2020 року №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», встановлено, що річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік, визначена статтею 179 Податкового кодексу України, подається до 1 липня 2020 року, а сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій річній декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік громадяни зобов’язані до 1 жовтня 2020 року. 
  Якщо платник хоче скористатись податковою знижкою та подати декларацію за навчання дитини. В які терміни йому потрібно це зробити? 
   Громадяни, які мають намір задекларувати право на податкову знижку за 2019 рік можуть подавати декларації про майновий стан і доходи до 31 грудня 2020 року. 
  Які документи необхідно надати для отримання податкової знижки на навчання? 
     З метою отримання податкової знижки необхідно подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків до 31 грудня 2020 року декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2019 податковий рік. Разом з декларацією, обов’язково необхідно надати наступні документи: довідку про отримані у звітному році доходи, копію договору (контракту) з навчальним закладом, копії платіжних документів, які підтверджують сплату за навчання, довідку із зазначенням номеру рахунку в установі банку, на який буде перерахована знижка, у разі компенсації вартості здобуття середньої або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення – документи, які підтверджують ступінь споріднення (копії паспорта, РНОКПП платника, свідоцтва про народження дитини, тощо). При цьому, якщо член сім’ї першого ступеня споріднення після реєстрації шлюбу змінив прізвище та в квитанціях зазначено нове прізвище, то потрібно надати ще і копію Свідоцтва про шлюб. 
  В який спосіб платник податків може подати декларацію про отримані доходи? 
   Наразі нічого не змінилось. Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. Упереджуючи поширення коронавірусної хвороби COVID-19, бажано подання податкової звітності без візиту до державної податкової інспекції. Тому, доцільно, кожному декларанту через електронний сервіс, в Електронному кабінеті платника сформувати декларацію з вже частково заповненими даними (на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна) та надіслати її до ДПІ. 
   Вхід до Електронного кабінету платника здійснюється через офіційний вебпортал ДПС за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua

Джерело: Покровсько-Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області.