пʼятниця, 5 червня 2020 р.

ГІГІЄНА РУК - РОБИМО ЦЕ ПРАВИЛЬНО!


      Миття та антисептична обробка рук є важливим заходом профілактики контактної передачі збудників різних інфекційних хвороб, зокрема і  коронавірусної інфекції COVID-19.
      Коли ж необхідно проводити миття або антисептичну обробку рук? Як мінімум у цих випадках:
  • після кашлю або чхання;
  • коли доглядаєте за хворими;
  • до, під час та після приготування їжі;
  • перед прийомом їжі;
  • після відвідування громадських місць;
  • перед надяганням та після зняття маски (респіратору);
  • після відвідування туалету;
  • коли руки помітно брудні;
  • після контакту з тваринами.
       Звичайне миття призначене виключно для механічної очистки рук, при цьому з рук усувається забруднення, піт, жировий шар, частково змиваються спороутворюючі бактерії, а також інші транзиторні мікроорганізми. Для миття використовують звичайне мило, бажано рідке. Брускове мило у процесі застосування контамінується мікроорганізмами. Техніка звичайного миття здійснюється таким чином:
– перед обробкою рук знімаються браслети, часи, обручки;
– кисті рук змочують водою, потім наносять миючий засіб так, щоб він покривав усю поверхню кистей рук та зап’ястя. Руки миють близько 40 – 60 с. теплою водою (гаряча та холодна вода подразнюють шкіру рук, що негативно впливає на її захисні властивості). Особливу увагу приділяють обробці піднігтьових зон, нігтів, білянігтьових валиків та міжпальцевих зон;
– після обробки миючим засобом руки ретельно відмивають водою від мила та висушують одноразовими рушниками чи серветками. Останньою серветкою закривають кран з водою.
Гігієнічна антисептика рук – обробка рук із застосуванням антисептичного засобу на спиртовій основі з вмістом спирту не менше 60%. Стандартна методика втирання антисептика включає 6 стадій. Кожну стадію повторюють не менше 5 разів.
  Антисептик в кількості не менше 3 мл вливають в заглиблення сухої долоні і енергійно втирають в шкіру рук та зап’ястя протягом 30 с. Зверніть увагу: аптечні санітайзери з розпилювачем не забезпечують необхідну кількість засобу за одне натискання, отже необхідно повністю та рясно зволожити шкіру рук.
Перед обробкою рук знімаються браслети, часи, обручки. Протягом всього часу втирання засобу шкіру підтримують вологою від антисептика, тому кількість порцій засобу, який втирається, суворо не регламентується. Останню порцію антисептика втирають до його повного висихання. Витирання рук не допускається.
При виконанні обробки рук враховують наявність так званих “критичних” ділянок рук, які недостатньо змочуються антисептиком: великі пальці, кінчики пальців, міжпальцеві зони, нігті, біля нігтьові валики та піднігтьові зони. Найбільш ретельно обробляють поверхні великого пальця та кінчики пальців, оскільки на них зосереджена найбільша кількість бактерій.
       За наявності видимого забруднення рук усувають його серветкою, що  змочена антисептиком, та миють руки з миючим засобом. Потім ретельно відмивають водою від мила та висушують одноразовим рушником чи серветками. Останньою серветкою закривають кран. Після цього руки обробляють антисептиком двічі по 30с.