середу, 24 червня 2020 р.

Як вберегтися від спеки?

  У спекотні дні, слід бути особливо обережними, стежити за своїм здоров’ям і дотримуватися певних правил поведінки. 
  Спекотний мікроклімат має шкідливий вплив на організм людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб. Особливо це стосується людей похилого віку, людей з хронічними кардіологічними та серцево-судинними захворюваннями, з надмірною вагою, тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування.
  Щоб не потрапити в неприємну ситуацію, слід виконувати деякі правила поведінки в спекотну погоду: 
- не слід без зайвої потреби виходити на вулицю, особливо в період з 11 до 16 години; 
- в період літньої спеки потрібно обирати вільний одяг світлих кольорів з легких та натуральних тканин, носити головні убори, а також уникати тісної та синтетичної одежі, бо вона ускладнює процес теплообміну; 
- не чекайте на відчуття спраги – пийте постійно маленькими порціями. Краще пити чай або фруктові, трохи прохолодні не солодкі напої. Якщо є якісь протипокази за станом здоров’я - порадьтеся з вашим лікарем щодо допустимої кількості вживання води у спеку. 
категорично заборонено палити в спекотну погоду, оскільки нікотин звужує судини і підвищує тиск. 
- уникайте гарячої та важкої (жирної) їжі: вона створює додаткове теплове навантаження для вашого тіла. Бажано виключити з раціону м'ясо, каву й алкоголь, їсти більше овочів і фруктів.   Слід пам'ятати, що пиво спрагу не втамовує; 
- відмовитися від звички готувати їжу про запас. Категорично не можна купувати їжу на лотках, не обладнаних холодильниками; 
· у спекотні періоди необхідно знизити звичайну фізичну активність та відмовитися від занять спортом. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у 5 разів, що може призвести до зневоднення організму. Якщо навантаження у спеку змушує ваше серце битися сильніше і вам не вистачає повітря, припиніть будь-які навантаження. Перемістіться у прохолодне місце або у тінь і відпочиньте, особливо, якщо ви відчуваєте запаморочення або слабкість; 
· небажано в спеку користуватися косметикою, особливо пудрою та тональними кремами. По-перше, вони ускладнюють шкірі дихання, і по-друге, як наслідок, людина сильніше пітніє, і ефект від макіяжу виявляється прямо протилежним бажаному; 
якщо в приміщенні встановлено кондиціонер, важливо пам’ятати, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Тому не можна програмувати кондиціонер на температуру нижче ніж 18 градусів. 
· Ніколи не залишайте немовлят, дітей або домашніх тварин у припаркованому автомобілі, навіть з відкритими вікнами. Коли залишаєте авто, переконайтеся, що усі вийшли. Не забувайте напувати своїх домашніх тварин: давайте їм багато свіжої води, при цьому залишайте воду в тіні. 
  Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Це не означає, що потрібно купатися в брудних водоймищах. Однак частіше ополіскувати руки й обличчя, а також приймати душ два рази на день — це необхідний мінімум у таку погоду. Для шкіри особливо корисно вмиватися мінералкою або бризкатися спеціальною термальною водою. 
  Хворим, які вживають будь-які лікарські препарати, слід обов'язково радитися зі своїм лікарем стосовно того, як вони можуть впливати на організм людини під час періоду літньої спеки. 
   Бережіть себе та будьте здорові! 

     
   Одягайте сонцезахисні окуляри і капелюх, краще з широкими полями, щоб затінити обличчя, вуха та шию. Уникайте відвідування соляріїв в спеку. Пийте більше води. Підтримуйте водний баланс: незалежно від того, наскільки ви активні. 
  Майте на увазі: електричні вентилятори можуть забезпечити комфорт, але коли температура повітря досягає критичної позначки, вони стають неефективними. Кращий спосіб охолонути – прийняти прохолодний душ або ванну.