вівторок, 30 червня 2020 р.

ЛЕГАЛЬНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА – ОБОВ’ЯЗОК РОБОТОДАВЦЯ!

    Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України. 
   З 1 січня 2020 року Законом України “Про державний бюджет України на 2020 рік” встановлено розмір мінімальної заробітної плати – 4723 грн., з якої повинні бути сплачені усі податки та єдиний соціальний внесок, а це означає, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір, встановленої законом, мінімальної зарплатні.
Підприємства, установи, організації та фізичні особи – підприємці, які використовують працю найманих працівників, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, несуть відповідальність за порушення норм законодавства про оплату праці та навмисне ухилення від сплати податків та соціального внеску. Таким чином через дотримання законодавчих норм в частині оплати праці, державою забезпечується право громадян на соціальний захист, зокрема на пенсійне забезпечення. Тож громадяни, що погоджуються на одержання зарплати в “конвертах”, неофіційні трудові відносини свідомо обкрадають самі себе, адже усні домовленості між роботодавцем і працівником жодним чином юридично не фіксуються. 
   Зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України, кожна застрахована особа має можливість контролювати свою зарплату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати внесків та суму, з якої вони перераховуються. Перевагою веб-порталу електронних послуг фонду є, зокрема, можливість дистанційно отримувати послуги, які раніше вимагали особистого звернення в управління (формування запитів на попередню підготовку документів, можливість подачі скарг, запис на прийом до фахівців Фонду). 
   Поважайте свою працю та відстоюйте свої права!