середу, 8 лютого 2017 р.

Все про форму №20-ОПП – кому, коли та як подавати!



          В яких випадках подають
       Підприємці та юридичні особи зобов’язані інформувати податкову за основним місцем обліку про всі свої об’єкти оподаткування та надавати Повідомлення про об’єкти оподаткування або об'єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою 20-ОПП (далі – форма 20-ОПП). Об’єкти оподаткування — це будь-яке майно та дії, у зв’язку з якими у СПД виникає обов’язок зі сплати податків: оренда чи придбання офісного приміщення або магазину, обладнання, транспорту тощо.

Повідомляти податкову треба у випадках, коли об’єкт оподаткування:
·         з’являється;
·         змінюється (стає інакшим його тип, найменування, місцезнаходження, стан або вид права на нього);
·         втрачається (стає непридатним до використання, повертається власнику, продається та ін.).
Зверніть увагу: якщо у вас є об’єкти оподаткування, окрім основного місця обліку, — рухоме та нерухоме майно, об'єкти, пов’язані зі здійсненням діяльності, відокремлені підрозділи юридичної особи тощо, — за їх адресами ви теж маєте стати на облік. Це будуть неосновні місця обліку. Але форму 20-ОПП слід подавати тільки за основним місцем обліку.
Строки і способи подання
       Подається форма 20-ОПП упродовж 10 календарних днів після реєстрації, створення/відкриття об’єкта оподаткування , тобто дати оформлення договору купівлі-продажу, оренди чи іншого документа на право володіння, користування або розпорядження об’єктом. Якщо відбулися зміни з об’єктами, зазначеними в раніше поданому повідомленні, слід також протягом 10 днів надати форму з новими даними.
       Повідомлення про об’єкти оподаткування можна надати в паперовому варіанті: особисто чи поштою. Також платники, які використовують електронний цифровий підпис, мають можливість надати вказану форму через електронний кабінет платника.

Відповідальність за неподання або подання з помилками ф. 20-ОПП
       За неподання повідомлення за формою 20-ОПП передбачено відповідальність, як за несвоєчасне подання документів для взяття на облік, несвоєчасне повідомлення про зміни в реєстраційних даних, адресі, а також за подання помилкових чи неповних даних передбачено штрафні санкції:
·         170 гривень — для ФОП і самозайнятих осіб;
·         510 гривень — для юридичних осіб та їх підрозділів.
Якщо не усунути ці порушення або допустити їх повторно, штрафи подвоюються: 340 і 1020 гривень відповідно.
(Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ДФС, категорія 119)
Джерело: Добропільська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області