середу, 26 квітня 2017 р.

Економічні та соціальні переваги отримання легальних доходів



      В даний час для Пенсійного фонду України легалізація заробітної плати є одним з головних питань поповнення бюджету для своєчасного фінансування пенсій. Це в першу чергу стосується підприємств малого бізнесу і приватних підприємців без утворення юридичної особи.

     Нажаль відносини між роботодавцем і найманим працівником сьогодні не завжди відповідають чинному законодавству. Більшість працівників офіційно одержують тільки мінімальну зарплату, інші «у конверті», найчастіше роботодавець узагалі не платить внески за своїх найманих працівників. Головне, щоб роботодавець платив гроші вчасно і сповна, а у відомості за неї чи розписатися просто чи в конверті одержати – це питання не цікавить людину поки вона молода і здорова. Насправді все набагато складніше. Усвідомлення настає, коли люди виходять на пенсію, чи по старості або за станом здоров'я. Вони не можуть зрозуміти чому такі мінімальні суми пенсії їм нарахували. Неповна сплата страхових внесків, насамперед, відбивається на пенсіонерах, позбавляє їх можливості сьогодні одержувати більш гідну пенсію, тому що діє принцип солідарної пенсійної системи.
    При працевлаштуванні найманий працівник і роботодавець повинні укласти трудовий договір. Кожен найманий працівник, що працює у суб'єкта підприємницької діяльності, повинний знати, що згідно Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» з 01.01.2004 у страховий стаж роботи для нарахування пенсії враховується повний місяць стажу тільки за умови, що заробітна плата за місяць нараховується в розмірі не менш мінімальної і страхові внески в Пенсійний фонд України сплачені в повному обсязі. Якщо наймана особа працювала у суб'єкта підприємницької діяльності на умовах неповного робочого дня, за неї сплачені страхові внески пропорційно відпрацьованому часу.  Крім того, суб’єктам господарювання потрібно враховувати, що відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік” від 21.12.2016 № 1801-VIII у 2017 році встановлена мінімальна заробітна плата в місячному розмірі: з 1 січня – 3200,00 гривень. Але відповідно до статті 95 Кодексу законів про оплату праці України мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну роботу, наприклад, двірник. Тому заробітна плати найманих працівників залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника та повинна оплачуватися гідно.
Треба мати на увазі, що за порушення вимог законодавства про працю (статті 21, 24, КЗпП України) передбачена відповідальність по ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає накладення штрафу від 30 до 100 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.
Кожен житель міста Добропілля, Добропільського та Олександрівського районів може досліджувати свій розмір нарахованого заробітку і наявність страхового стажу на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду (http://portal.pfu.gov.ua).
Для цього необхідно зареєструватися на порталі та отримувати щомісяця на свою електронну скриньку дані з системи персоніфікованого обліку.
З метою забезпечення гідного рівня оплати праці та соціального захисту найманих працівників Добропільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області звертає увагу усіх роботодавців на необхідність підвищення заробітної плати працівникам відповідно до вимог ст. 94, 95, 97 КЗпП України, ст. 5, 11 Закону України “Про оплату праці” від 24.03.1995 №108/95-вр.