середу, 7 червня 2017 р.

СТВОРЕННЯ ТЕРИТОРІЙ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ



НОВИНИ З СЕСІЙНОЇ ЗАЛИ

Одним з найдієвіших методів охорони популяцій рідкісних видів флори є встановлення на територіях їхнього зростання заповідного режиму.
Найчастіше і найпростіше створюються заповідні об’єкти місцевого значення, такі як пам’ятки природи, заповідні урочища, заказники і регіональні ландшафтні парки. Порядок створення цих об’єктів визначений Законом України «Про природно-заповідний фонд».
Ще в 2006 році територія нашого району вивчалася науковцями  кафедри зоології Київського національного університету імені Тараса Шевченка та фахівцями Київського еколого-культурного центру. Добропільській райдержадміністрації було надано наукове обґрунтування необхідності створення ландшафтних заказників місцевого значення.
     Райдержадміністрація на своє клопотання з цього питання перед Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Донецькій області отримала погодження.
   І після прийняття позитивних рішень сільськими радами, 16-ю черговою сесією районної ради прийнято рішення щодо надання згоди на оголошення відповідних територій району заповідними зонами.
   Природна територія площею 288,0 га, яка розташована на землях водного фонду між селами Лиман та Кам’янка Шилівської сільської ради, оголошується ландшафтним заказником місцевого значення «Заплава р. Бик».
   Територія Криворізької сільської ради збагатиться двома об’єктам.                      Ландшафтним заказником місцевого значення «Воронцова поляна» стане природна територія площею 30,0 га, яка розташована на землях сільськогосподарського призначення, у тому числі пасовища біля села Зелене Криворізької сільської ради.
  Об’єкт знаходиться поблизу с. Криворіжжя. Межі об’єкту: з півночі - проходить по межі лісового фонду та степових схилів балки, далі на схід по західній та північній межі земель запасу, на сході – вздовж дороги Криворіжжя – Новокриворіжжя; на півдні – по північній межі с. Криворіжжя та південній межі земель запасу, до невеликого яру; звідси на північ західна границя йде по межі земель запасу до межі лісового фонду на півночі.
  Та буде створено ще один ландшафтний заказник місцевого значення «Баранцевий Яр» на землях сільськогосподарського призначення Криворізької сільської ради площею 54,9 га.
   На території Золотоколодязької сільської ради буде створено ботанічний заказник місцевого значення «Брандушкин Яр», площа якого складає 35,0 га – це землі запасу біля села Новотроїцьке.
   Створення об’єктів природно-заповідного фонду є просто необхідним для захисту останніх куточків дикої природи в наш час.