понеділок, 3 липня 2017 р.

У МВС підготували законопроект, що регулює правовий статус особи без громадянства


У Міністерстві внутрішніх справ ініціювали вдосконалення чинного законодавства, що регулює правовий статус особи без громадянства. Про це зазначила заступник Міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук, повідомляє прес-служба Міністерства.
«Питання збалансованої міграційної політики є одним із ключових напрямів реформування системи МВС. Необхідно врегулювати прогалини у нашому законодавстві для того, аби всі люди почувалися безпечно та мали рівний доступ до соціальних та адміністративних послуг. Близько 40 тисяч осіб в Україні є особами без громадянства (за даними УВКБ ООН). Треба зробити все, щоб ці люди не були аутсайдерами та мали можливість повноцінно інтегруватися в українське суспільство», – наголосила заступник міністра Тетяна Ковальчук.

Вона нагадала, що у 2013 році Україна приєдналася до Конвенції про статус апатридів та Конвенції про скорочення без громадянства та взяла на себе міжнародні зобов’язання щодо поліпшення статусу осіб без громадянства, які перебувають на території України. Проте, процедура отримання такого статусу законодавством України досі не визначена.
До категорії осіб без громадянства входять роми, люди, які мають паспорти колишніх радянських республік, представники депортованих народів та інші вразливі групи населення. За попередніми оцінками найбільша кількість осіб без громадянства сьогодні проживає в Миколаївський, Херсонській, Одеській областях. Певна частина в Закарпатській області.
У заході також взяли участь представники Державної міграційної служби, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН), Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Міжнародної організації з міграції, Вищого адміністративного суду України, Державної судової адміністрації, Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги, міжнародних та громадських організацій.
Під час круглого столу презентували консолідований проект Закону України «Про внесення змін до Закону України про правовий статус осіб без громадянства». Він передбачає, що будь-яка особа, яка перебуває на території України, зможе пройти процедуру визнання особою без громадянства, незважаючи на законність чи не законність його перебування на території України.