вівторок, 4 вересня 2018 р.

Як зміцнити імунітет восени


   Осінь - випробування організму на міцність: похолодання, стреси, відсутність вітамінів, атаки інфекцій - усе це призводить до закономірного зниження імунітету. Їжа - важливий фрагмент у формуванні імунітету і підготовки організму к зимовим холодам. Як харчуватися восени, щоб менше хворіти.
       Правильне харчування
  У основу правильного харчування входять вибір продуктів і способи їх термічної обробки. Нічого смаженого, жирного, напівфабрикатів, їжте натуральне м'ясо, рибу, гарніри і овочі, приготовані на пару або методом варіння.

    Зверніть увагу на продукти, що містять вітаміни А, В5, З, D, F, РР - це морква, червоний перець, помідори, лимон, шипшина, обліпиха, цитрусові, горіхи, бобові, яблука, зелень, риба.
   Стоп дієтам
     Осінь - не час для експериментів і обмежень в харчуванні: ослаблений організм буде більше схильний до атак вірусів. Займіться спортом і харчуйтеся повноцінно, обов'язково додайте в раціон багато клітковини, вітамінів і мінеральних речовин.
     Продукти з цинком і селеном
   Джерела цинку і селену - бобові, насіння, цілісні крупи, зелень, риба, горіхи, часник, морепродукти. Ці продукти стануть помічником у боротьбі з інфекціями. Всього 100 грам листя салату або зелені - і ваш організм отримає добову норму цих мікроелементів.
    Наїдайтеся овочами і фруктами
  Попереду тривалий період мізерного вибору цих продуктів. У рослинній їжі міститься багато антиоксидантів, які захистять організм від шкідливої дії довкілля. Що вже говорити про кількість вітамінів і поживних речовин. 500 грам рослинної їжі в день - і будьте впевнені у своєму імунітеті.
    Відмовтися від кави, алкоголю і цукру
  Ці продукти значно послабляють імунну систему, уповільнюють реакції організму вчасно розпізнавати небезпеку і блокують вироблення антитіл під час хвороби. Замість цукру використовуйте мед, замість кави - зелений чай, а алкоголь вживайте лише зрідка і в обмежених допустимих кількостях.
   Їжте мед
   Цілющі властивості меду знає кожен. Цей протизапальний, заспокійливий і ранозагоювальний засіб. Мед м'яко стимулює імунітет, а у поєднанні з травами і ягодами є відмінним засобом для лікування ускладнень при хворобі.
   Очищайте організм від шлаків
    Чистому організму не доводиться витрачати зайві сили на нейтралізацію шлаків, токсинів, тому увесь захисний механізм буде спрямований на зовнішнє середовище. Почистити кишківник можна за допомогою склянки води нат, великої кількості води впродовж дня і продуктів з сечогінним ефектом. Не забувайте про короткі детокс-программах, які допоможуть впоратися із зайвим вантажем.

Джерело: Адміністрація районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області.