четвер, 31 січня 2019 р.

Яким чином поділять Донецьку область на райони



       У Донецькій області, як і скрізь по Україні, продовжується реформа базового рівня місцевого самоврядування – створення об’єднаних територіальних громад та передача повноважень органам місцевого самоврядування. 
     Децентралізація в Україні стартувала в 2014 році, перші вибори в ОТГ відбулись в 2015 році. Станом на початок 2019 року в Україні вже створені 876 ОТГ. У Донецькій області перші вибори пройшли в 10 громадах, ще сім створені юридично, але  чекають на оголошення перших виборів.
    Наразі ведеться активне обговорення щодо початку реформування районного рівня влади. Загалом територія всієї Донецької області розділена на 18 районів. На підконтрольній українській владі частині регіону залишилось 13  районів.  Три з них повністю покриті ОТГ, а це означає, що органи влади об’єднаних громад по суті повністю зможуть перейняти  всі ті повноваження, які до цього виконував районний рівень влади, але після проведення в них перших виборів. Про це інформує Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

    Стовідсотково покриті ОТГ Лиманський район, який  у 2015 році став Лиманською міською ОТГ, Олександрівський район, де вже створена та функціонує з 2018 року Олександрівська селищна ОТГ та юридично створена Новодонецька ОТГ, вибори в якій можливі тільки після зміни адміністративно-територіального устрою, а також Добропільський район, де  з 2015 року створена та функціонує Шахівська сільська, а юридично створені Добропільська міська, Білозерська міська та Криворізька сільська громади. Вони також чекають на оголошення перших виборів. Не створено жодної ОТГ на території Великоновосілківського, Покровського, Мангушського, Нікольського та інших районів. Отже, формування нових громад і нових районів відбуватиметься у паралельних площинах.
    Наразі відбуваються дискусії про те, в якому територіальному складі будуть сформовані нові райони і які повноваження будуть закріплені за цим рівнем влади. Експертна спільнота пропонує створити в Донецькій області від чотирьох до шести районів. Серед варіантів пропонується Під час “круглого столу” говорили й про зміни районного поділу. Одним з варіантів є розподіл відповідно створеним госпітальним округам, яких саме шість у Донецькій області: Маріупольський, Волноваський, Краматорський, Покровський, Слов’янський, Бахмутський. Важливо, що в регіоні розпочались активні дискусії при залученні органів місцевого самоврядування, державної влади, громадянського суспільства, - зауважує Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування.
     Команда Донецького ЦРМС активно залучена до процесу обговорення реформування субрегіонального рівня влади. Експерти Центру брали участь у круглому столі з питань реформування адміністративно-територіального устрою Донецької області. Організатором заходу в Краматорську виступила Українська асоціація районних і обласних рад. Про формування нових районів та майбутні повноваження районних рад говорили під час робочої зустрічі з представниками апарату Донецької обласної ради в Маріуполі.
     Експерти Донецького ЦРМС увійшли до складу робочої групи з питань реформування районів, яка створена в Донецькій ОДА.  За словами Артема Вівдича, директора Донецького ЦРМС, Донеччина увійшла в пілотний проект за підтримки Ради Європи, за яким розроблений варіант нового районного устрою Донецької області.
Джерело:  Донецький центр розвитку місцевого самоврядування.