понеділок, 28 листопада 2016 р.

Турбабі Івану Максимовичу – 90 років!



     В кінці листопада свій 90-річний ювілей відзначив один з старійшин Добропільщини, ветеран війни і праці  Турбаба Іван Максимович. 16-ти річним хлопцем попав на війну, там загортувався його характер, він витримав важкі випробування війною. Його бойовий шлях пройшов через Курськ, Смоленськ, Брянськ, Білорусію, Польшу, Німеччину.
   Три поранення переніс солдат і знову повертався на фронт. На все життя запам’ятав ветеран страшну битву на Курській дузі, де зійшлися лоб в лоб танки і люди.
    За мужність і героїзм Турбаба І.М. нагороджений медаллю «За відвагу», 2 медаллями «За бойові заслуги», «За взяття Кенигберга», «За победу над Германией».
    24 листопада 1945 року Іван Максимович повернувся додому в с. Мирна Долина Олександрівського району. Батько, Максим Терентійович, який повернувся з війни у 1943 році без руки, не впізнав сина. «Я ж проводжав тебе хлопчиськом, а повернувся ти змужнілим чоловіком», - сказав він. Іван Максимович не раз виїжджав на зустріч з однополчанами в м. Курськ, м. Калінінград. Він навіть здійснив свою мрію і возив своїх онуків по місцях бойової слави в Брянську область.
В 1960 році Іван Максимович переїхав в с. Первомайське Добропільського району, де і проживає сьогодні. 28 років  він працював механізатором, бригадиром тракторної бригади в колгоспі ім. Урицького.
В 1985 році він був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора. Всіх присутніх в день свого 90-річного ювілею ветеран війни та праці вразив своєю активною життєвою позицією, надзвичайною пам’яттю, рухливим способом життя (допомогає в веденні домашнього господарства). Він газети читає без окулярів. В сім`ї  Турбаби І.М. виросло 3 дітей, 6 онуків, підростають 8 правнуків, 4 праправнуків.
   В день ювілею старійшини роду зібралися майже вся родина. Здоров`я, активного довголіття, родинного тепла, добра і затишку Вам, Іване Максимовичу, на довгі роки!