четвер, 17 листопада 2016 р.

До Дня працівника сільського господарства



     У нашому районі багато прекрасних жінок, на котрих хочеться рівнятися і бути схожими на них. Сьогодні наша розповідь про Катерину Семенівну НАГИЛЕНКО – Героя Соціалістичної Праці, доярки радгоспу «Добропільський», ветерана праці.
       Живе ця бадьора, енергійна жінка з сильним характером, доброю душею в селі Новий Донбас. До вершини своєї слави ця проста сільська жінка йшла не один рік, а цілих 37 років.

   Після закінчення школи 6 років Катя працювала у дитячому садочку. Подобалося її возитись з малюками, і здавалося дівчині, що знайшла вона своє місце в житті, своє покликання. Та здружилася вона з дояркою Олександрою Кострицькою, якій сподобалась кмітлива, спритна дівчина. Якось Кострицька запитала Катю: «А не пішла б ти на ферму? Будемо працювати поруч, допоможу».
    У ті роки радгосп «Добропільський» не славився високими надоями. А дівчині дісталася зовсім слабенька група: ледве дві тисячі кілограмів молока надоювала від кожної корови. З цього часу і почався шлях Катерини Семенівни Нигиленко до 6000-тисячного рубежу, до Золотої Зірки Героя Соціалістичної Праці.
    Йшли роки, прийшли перші успіхи, прийшов досвід. Завдяки надзвичайній працелюбності і відданості обраній справі досягла високих результатів не тільки в радгоспі, районі, а й в області. У 1969 році Катерина Семенівна виходить на 3 місце в районі, вона надоїла по 3615кг молока від кожної корови, у 1970 – 4168кг, у 1972 – 5565кг.
     За цими результатами важка праця з ранку до пізнього вечора на фермі.
Та й суперниці, як кажуть, дихають у спину, 5000 рубіж подолали Максимова Катерина Микитівна, із радгоспу ім.Кірова, до речі найкраща подруга, Гузинська Віра Іванівна з радгоспу «Добропільський».
    У 33 роки Катерина Семенівна отримала орден Трудового Червоного Прапора, а у 35- перший орден Леніна і Золоту Зірку Героя Соціалістичної Праці, потім ще були нагороди – орден Жовтневої революції та другий орден Леніна.
    Той день, коли був оголошений Указ Президії Верховної Ради СРСР про присвоєння їй звання Героя Соціалістичної Праці, на четвертий відділок з’їхалися друзі, керівники господарства, району, трудівники сусідніх господарств. І кожний привіз квіти. У героїні вже не вистачало рук брати їх – букетами устелили всю сцену клубу. А потім вітали школярі, серед них була і донька Галина.
   У 1975 році Катерина Семенівна надоїла 6055кг молока на корову. Цей результат в районі більше ніхто так і не подолав, а пройшло вже 41 рік.
   У 80-і роки в районі було створено клуб доярок ім. К.С.Нагиленко, вважалося за честь стати його членом. А згодом на Дружківському фарфоровому заводі виготовлять перехідний приз К.С.Нагиленко. 
  Катерина Семенівна активною була і в громадській роботі. Вона була членом партійного комітету радгоспу, депутатом районної ради депутатів трудящихся. Вона - делегат ХХІV з’їзду КПРС, член Комітету радянських жінок, представляла жінок України у Москві.
  Катерина Семенівна витримала випробування славою, залишившись простою і доброю.
  Вона виростила сина Миколу і доньку Галину, має 5 онуків, 2 правнучки. Бабуля допомогає найменшому онуку Ігорю вчити уроки, разом з ним освоює комп`ютер. Її онучка Тетяна, коли ще навчалась у школі, брала участь у конкурсі творів, який оголошувало районне відділення Асоціації жінок регіону. Про свою бабусю вона написала так: „Саме вона навчила мене любити роси, п’янкий любисток, осінні горобину і калину. Від неї я навчилась вишивати, вирощувати квіти, готувати їжу і білити хату, доглядати свого братика. Бабуся передала мені найцінніший скарб – любов до землі, до людей, до праці. Я дуже хочу бути схожою на неї”.      
   Заради цього варто жити.
  Шановна Катерина Семенівна! Добропільська районна рада вітає зі святом та бажає здоров`я, щастя та миру!