середу, 28 лютого 2018 р.

Вітаємо з ювілеєм!

Сьогодні щиро вітаємо з ювілейним Днем народження  ветерана праці, колишнього  керівника  сортонасінницького підприємства,    

Паскала Федора Васильовича


Федір Васильович народився у м. Сталіно, пізніше його сім'я проживала у Волноваському районі. Після закінчення училища 3 місяці працював в ливарному цеху заводу «Азовсталь», але зрозумів що за станом здоров’я ця професія не для нього. Любов до землі – годувальниці прищеплювала матуся, Марія Федорівна, а до праці – батько, Василь Матвійович. Батьки виростили гідного сина, сина землі.
    Після служби в армії, з 1960 до 1965 року Федір навчався у Харківському сільськогосподарському інституті. Отримав спеціальність ученого агронома. Перший рік після закінчення вузу працював при інституті бригадиром польової роботи. А далі доля його назавжди пов’язала з Добропільщиною. За пропозицією Героя Соціалістичної Праці, директора радгоспу «Добропільський» Зарічного Івана Петровича 1 листопада 1966 року Федір Васильович приїздить в сел. Світле працювати.
Агроном-насінневик, головний агроном в 1966-2002 роки, 36 років своєї трудової діяльності він присвятив колективу радгоспу. Енергійний, завзятий, хотів подолати все: підвищити урожайність зернових і кормових культур, дбати про сівозміну, про правильну агротехніку, про заготівлю кормів для худоби.
         Паскал Ф.В. з великою повагою згадує сьогодні Івана Миколайовича Бусилко, адже 28 років він був його керівником, наставником, вимогливим вчителем. Володимир Маркович Іваницький неодноразово підтримував порадою, добрим словом. Щоденно разом долали і успіхи, і негаразди на виробництві і в повсякденному житті.
       Федір Васильович завжди шановливо відносився до людей праці, хто орав, сіяв, збирав урожай, організовував роботу в бригадах, на відділеннях. Серед них: Давиденко Микола Павлович, Ізотов Леонід Іванович, Іванов Володимир Павлович, Анікєєв Іван Олександрович, Прядко Іван Павлович, Рассолов Микола Васильович, Чумак Володимир Іванович та багато інших.
      В 1976, 1978 рр. урожайність зернових в господарстві склала 40 ц/га. Паскал В.Ф. був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора, урядові нагороди отримала група передовиків господарства.
    53 роки – такий трудовий стаж ветерана праці, з них 43 роки він працював на Добропільщині. Високо оцінювали його професійні і людські якості керівники району, його колеги.
Ровний В.Г.: «Високопрофесійний спеціаліст, чудовий організатор сільськогосподарського виробництва, я бачив його в ділах. Під час посівної на полях радгоспу працювало до 40 агрегатів. Організувати роботу сотень людей – це була справжня майстерність. Він зумів забезпечити систему роботи радгоспу з селекційними центрами Краснодара, Одеси, Сум, Харкова, Донецької дослідної станції. Доброзичливий, порядний і справедливий, скромний в особистому житті. Я вдячний долі за співпрацю з ним».
Соловйов М.Х.: «Активний, енергійний. Він працював у найбільшому господарстві десятки років. Таке навантаження витримували одиниці. У нього вчилися, його наслідували. Це порядна і добра людина».
     Останні 9 років трудової діяльності (2000-2008 рр.) Паскал Ф.В. очолював ТОВ «Добропільське сортонасінницьке підприємство». На початку його роботи в колективі працювало 20 чол., в кінці – 85 чоловік. На площі 3,5 тис. га члени колективу вирощували насіння зернових культур. Добрими словами Федір Васильович згадує Лінкіна В.П., Моісєєва О.А., Лазарцева В.Г. та багатьох інших механізаторів, спеціалістів з сіл Криворізької сільської ради.
     Енергія, оптимізм, любов до життя Паскала Ф.В. вражає і сьогодні. Він з любов’ю доглядає свій сад, в якому більше 50 різних фруктових дерев, разом з дружиною вирощує овочі на городі.
    Основною цінністю його життя є родина. Він пишається своїми синами і донькою, онуками Артемом, Максимом, Віталієм, Світланою, підростають Артем і Максим. Першій правнучці Марійці виповнилось тільки 3 рочки.
    Свої життєві принципи батько і дідусь передає нащадкам роду свого і бажає їм світлої долі.
     З ювілеєм Вас, Федоре Васильовичу!
  Низький уклін за плідну хліборобську долю. Активного довголіття, миру, злагоди, процвітання вашому роду!

Голова районної ради                                           Голова організації ветеранів                      
                                                                                Добропільського району
Тамара Бєлянкіна                                                   Лариса Пакіна