середу, 28 лютого 2018 р.

Як уникнути переохолодження



В холодну погоду та ще й з вітром, потрібно одягатися тепло, щоб не допустити переохолодження та зберегти власне здоров’я.
При цьому, верхній одяг краще носити непромокаючий, а вбрання слід підбирати так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Не взувайте тісного взуття – якщо під час руху нога у черевику постійно буде в одному положенні, це призведе до оніміння стопи і обмороження.

Перед виходом на вулицю у прохолодну погоду завжди одягайте рукавиці, не допускайте обвітрення шкіри рук. Пам’ятайте, що блідість та поява, так званої, «гусячої шкіри» під час прогулянки – це перші ознаки переохолодження. Тому як тільки ви відчули озноб, перебуваючи на відкритому повітрі, негайно зайдіть до теплого приміщення, щоб зігрітися та відразу оглянути місця пошкодження шкіри. При цьому ніколи не розтирайте місця обмороження снігом відразу на вулиці!
Не вживайте алкогольних напоїв для того, щоб зігрітися. Алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла і переохолодження настає ще швидше.
При наданні домедичної допомоги потерпілому від обмороження чи переохолодження краще дайте випити потерпілому гарячого чаю та зверніться до лікаря. Також можна зробити ванночки з водою кімнатної температури, занурити туди пошкоджену частину тіла та поступово, протягом 10-15 хвилин, підвищувати температуру води до 37-40 градусів. Після цього треба насухо витерти місце обмороження та закутати потерпілого ковдрою або ж одягнути рукавички, шкарпетки (якщо обморожена кінцівка).
       Всім бажаємо  міцного здоров’я.