вівторок, 30 січня 2018 р.

Бій під Крутами 100 років....



      29 січня – День пам'яті героїв Крут. Світлу пам'ять юних патріотів вшанували в цей день у Шилівській ЗОШ І – ІІІ ст. Згідно плану роботи школи та за ініціативи гуртка «Минуле» у школі відбувся  патріотичний захід «Із сивини віків залізним кроком герої Крут ідуть» за участю представників місцевого самоврядування (депутата Шилівської с/р Батицької А.І.), вчителів та учнів 1 – 11 класів.

    Із вшанувальним словом та настановою до учнівської молоді звернулась директор закладу Шевкун А.І. Вона наголосила на відважності та відданості молодих героїв, які віддали свої життя, захищаючи рідну землю. Бій під Крутами  для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежну державу.
    Директор школи закликала всіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять загиблих під Крутами. "Нехай їхній подвиг буде для нас прикладом, як треба любити Батьківщину. Відчуття гордості за цих людей ніколи не покине Україну".
     Вогники свічок пам'яті, хвилина мовчання, патріотичні слова, виконаний всіма учасниками Державний гімн України викликали у присутніх почуття не тільки скорботи,  а й «вселили» дух гідності за нашу націю.
     З нагоди  100-ї річниці бою під Крутами та з метою виховання національно – патріотичної свідомості учнів, формування рис громадянина  української держави, поглиблення знання з історії та культурних надбань нашого народу  у школі було розроблено та проведено ряд заходів, а саме: виховні години «Подвиг молодих. 100 років тому», «Вони загинули за Україну» (класні керівники). У 9 – 11 класах був проведений бінарний урок з історії України та української літератури «Героїзм юних українців на обороні Батьківщини. 1918. Крути» (учителі Лукашова В.Я та Блашнікова О.Ф.), лейтмотивом якого було проведення паралелі між подвигом героїв Крут та героями АТО, ознайомлення з творами українських письменників, присвячених цій події. Звучали твори Павла Тичини, гурту «Плач Єремії», сучасного кобзаря Євгена Горбатюка та патріотичні вірші випускниці школи Міщишиної Христини. Перегляд документальних та художніх фільмів за тематикою «Герої Крут – для нащадків взірець» (педагог – організатор Блашнікова Д.С.), оформлена тематична книжкова полиця «Вони понад усе Україну любили» (бібліотекарі Гайдоба Н.Ф., Динник О.М.)
   І нехай сучасні історики розмірковують про міфи  і правду  битви під Крутами, ніхто не поставить під сумнів високий героїзм і патріотичну самопожертву юних борців за ідею, відданих захисників національної справи.