середу, 31 січня 2018 р.

Зміни в обчисленні пенсій по інвалідності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання та пенсії у разі втрати годувальника

     До жовтня 2017 року пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання і пенсії в разі втрати годувальника із зазначених причин обчислювали за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення». Розмір таких пенсій з урахуванням щомісячної державної адресної допомоги, яку встановлювали відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265, становив 1312 грн.
    Для інвалідів-шахтарів розмір пенсії становив 3936 грн. (1312 грн. х 3), де 1312 грн. – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, а для членів сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, з урахуванням щомісячної доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника – 2624 грн..
На виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2148-VIII з 01.10.2017 проводиться перерахунок пенсій по інвалідності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання і пенсій в разі втрати годувальника із зазначених причин. Слід зауважити, що перерахунок проводиться пенсіонерам, які мають необхідний страховий стаж визначений у статті 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV з урахуванням документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що містяться в пенсійній справі на час перерахунку і відповідають вимогам законодавства, що діяло на час призначення пенсії або її перерахунку.
Також, одержувачі пенсій мають право подати до управління Пенсійного фонду за місцем отримання пенсії додаткові документи, які можуть вплинути на розмір пенсії, зокрема, про стаж.
При цьому для обчислення розміру пенсії враховується або заробітна плата (дохід), з якої було раніше обчислено пенсію, за документами, наявними в пенсійній справі, або за вибором пенсіонера — заробітна плата (дохід) за період, передбачений абзацом першим частини першої ст. 40 цього Закону. При цьому застосовується показник середньої заробітної плати (доходу) за 2014—2016 рр. та величина оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1 %.