середу, 28 березня 2018 р.

Результати роботи по захисту соціальних гарантій


    Проблема тіньової заробітної плати порушується в Україні досить давно. Пенсійний фонд впливає на сформовану негативну тенденцію у сфері трудових відносин шляхом проведення аналізу відомостей з реєстру застрахованих осіб по кожному громадянину. 
     З метою захисту трудових прав працівників, легалізації заробітної плати та забезпечення пенсійних прав застрахованих осіб управлінням налагоджене співробітництво з контролюючими органами, з органами влади та місцевого самоврядування, соціальними партнерами (створена міжвідомча робоча група з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати), постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення.
     В результаті проведених заходів у 2017 році спостерігаються позитивні тенденції:
- 420 суб’єктів господарювання збільшили розмір заробітної плати 767 найманим працівникам, що в порівнянні з 2016 роком більше на 296 суб’єктів господарювання та на 559 найманих працівників;
- приріст фонду оплати праці працівників склав 685,2 тис.грн. та, як наслідок, збільшилась середньомісячна сума єдиного соціального внеску на 150,8 тис.грн. В порівнянні з 2016 роком спостерігається збільшення фонду оплати праці працівників на 638,8 тис.грн. та суми єдиного соціального внеску на 140,5 тис.грн.
    У пошуках виходу з тіні створені міжвідомчі робочі групи, які використовують різні форми роботи. Існуючі на сьогодні штрафні санкції за порушення законодавства про працю є дуже жорсткими.
Джерело:Добропільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області.