середу, 28 березня 2018 р.

Як живе найзаможніша громада Донеччини


       Шахівська громада у Донецькій області об’єдналася серед найперших – перші вибори тут відбулися восени 2015 року. За фінансовими показниками минулого року невеличка сільська громада посіла четверте місце в загальнонаціональному рейтингу громад за доходами бюджету у перерахунку на одного мешканця. Саме Шахівська громада стала першою в Донецькій області, якій передаються землі поза межами населених пунктів.
   Щоб з’ясувати, як відбувається процес передачі землі, а також познайомитися з основними здобутками громади, Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки «Програми U-LEAD з Європою», влаштував для регіональних медіа прес-тур до Шахівської ОТГ.

Комунальна техніка ОТГ

Земля - громаді

     Шахівська громада стала першою сільською ОТГ, яка утворилася в Донецькій області. Об’єднатися вирішили 3065 людей з 14 населених пунктів. Громаді вдалося зберегти усю інфраструктуру, а також розпочати роботу над відкриттям нових об’єктів.
     Першою в регіоні довелося стати Шахівській громаді й під час передачі землі у комунальну власність. За складеним графіком Шахівській ОТГ треба було передати землю в лютому. Громада уклала меморандум з обласним управлінням Держгеокадастру, прийняла рішення сесії сільради з клопотанням про проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності на території ОТГ для формування земельних ділянок.  Наразі оцінка земель уже завершується, відбувається процес реєстрації земельних ділянок в державному земельному кадастрі. Після цієї роботи  до Шахівської громади увійдуть 2 тис. гектарів земель і загалом їх кількість складатиме більше 25 тис. га, пояснює землевпорядник Олег Мудрий. Хоча бюджетоутворюючими у  Шаховській  ОТГ є глинодобувні підприємства, але на другому місці стосовно наповнення бюджету є орендна плата за землю.


Послуги для людей у сучасному ЦНАПі

    Для наближення адміністративних та соціальних послуг у Шахівській громаді готуються відкрити ЦНАП. Приміщення в центрі села, де раніше знаходилася амбулаторія, відремонтували за рахунок коштів інфраструктурної субвенції, яку Мінрегіон розподіляє громадам для посилення їхньої спроможності. Загалом реконструкція та ремонт будівлі обійшлися в 2,1 млн грн. На закупівлю меблів та обладнання виділили кошти з бюджету громади. Відкриття ЦНАПу заплановане на квітень.

 
Приміщення ЦНАП
Приміщення ЦНАП

     За словами Анни Омельченко, начальника відділу Центру надання адміністративних послуг, загалом тут готові надавати близько 50 послуг. Внутрішній та закордонний паспорти також можна буде оформити в Шахівському ЦНАПі. Робочу станцію разом з каналом зв’язку громада придбала за власні кошти, обійшлося це майже в півмільйона гривень. Внутрішній паспорт у вигляді ID-картки тепер видаватимуть на місці, не доведеться їхати до Добропілля. Закордонний паспорт у Шахівському ЦНАПі зможе отримати будь-який громадянин України.
      «Заведення паспортних послуг до ЦНАПів – це не тільки зручність та комфорт для людей, - коментує Сергій Івахнін, радник з питань місцевих фінансів Донецького ЦРМС. – Як тільки в ЦНАПі починають оформлювати документи на видачу внутрішніх та закордонних паспортів, адміністративний збір (частина вартості оформлення паспорту) сплачується не Державній міграційній службі, а до місцевого бюджету. Це становиться додатковим джерелом поповнення бюджету громади».

Центр безпеки та сучасна школа

      Центр безпеки у Шахівській громаді збудували за кошти обласного бюджету і відкрили в січні 2017 року. Раніше села обслуговувалися з Добропілля, пожежна машина довго їхала до місця події.  Тепер рятувальники навіть у найвіддаленіші куточки дістаються за 25 хвилин. Окрім гасіння вогню, рятувальники допомагають розчищати дороги від снігу взимку, відбуксовують автівки, що застрягли, прибирають чи обрізають аварійні дерева, влітку підвозять воду населенню, розповідає Олександр Кордюков, начальник Центру безпеки.

Центр безпеки громадян Шахівської ОТГ



    Новою гордістю сільської громади стала опорна школа, відкрита в Шаховому на початку березня. На ремонтні роботи та закупівлю обладнання для тематичних кабінетів витратили майже 30 млн грн. Опорна школа поки не працює на повну потужність. За словами директора школи Галини Лягуші, чекає тепла ремонт каналізації, необхідно завершити роботи з електрикою, щоб почали працювати їдальня, комп’ютерні класи. Поки що на окремі предмети учні приходять до цієї будівлі, основний учбовий процес відбувається в корпусі молодшої школи.

Нова школа громади



Подарунок для немовлят

     Населення Шахівської громади – не більше 3 тис. осіб. Сільське населення поступово скорочується, молодь виїжджає до міст. У минулому році тут народилося лише 15 діточок. Аби стимулювати народжуваність та підтримати молоді сім’ї, в рамках програми соціально-економічного розвитку ОТГ тут запровадили реалізацію проекту «Здорова дитина – щаслива мати». При народженні дитини в 2018 році молода мама отримає подарунок. Важлива умова – реєстрація народження дитини саме в Шахівській сільській раді.
     Вартість подарункового набору складає 3,5 тис. грн, розповідає Людмила Омельченко, секретар сільради. Туди входять постільна білизна, комбінезон для літа та зими, ковдра, предмети першої необхідності для дитини, ковдра та іграшка для ліжка. Все лежить в спеціальному кошику, який можна використовувати для зберігання дитячих речей. Поки що в бюджеті заклали кошти на придбання 10 таких наборів, але у випадку народження більшої кількості дітей подарункові набори обіцяють кожному немовляті.

Сонячні батареї для вуличних ліхтарів

     Віддаючи перевагу інноваційним технологіям, у грудні минулого року в Шахівській ОТГ запустили гібридну електростанцію із панеллю сонячних батарей. Така установка єдина на весь регіон у комунальній власності. Кошти на енергозбереження були витрачені з місцевого бюджету громади, установка сонячної батареї обійшлася в 1,7 млн грн. Сама конструкція потужністю 8,6 кВт складається із сонячних панелей, акумуляторів та електроніки. Керується дистанційно. За словами розробників, акумулятори заряджаються за три-чотири години, а працювати автономно станція може декілька діб.

У громаді запустили гібридну електростанцію із панеллю сонячних батарей

     Поки що електростанція повністю забезпечує електроенергією центр безпеки, поруч з яким її збудували.  Після проведення певних робіт потужності електростанції вистачить на вуличне освітлення Шахового – на 120 ліхтарів. Якщо інновація себе виправдає, то громада розглядатиме можливість заведення автономного вуличного освітлення всіх 14 населених пунктів, запевняє Володимир Кучеріненко, голова Шахівської громади.

Джерело: Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування.