четвер, 26 квітня 2018 р.

32-й раз ударили чорнобильські дзвони…

   Минуло 32 роки від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенна катастрофа, спричинена вибухом на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС.
   Усі події рано чи пізно відходять у минуле, залишаючи по собі лише спогади. Чорнобильська катастрофа – нездоланна, головним спогадом, який вона залишила є радіація, незрима й невідчутна, але така смертельна…
      Назавжди залишаться в пам’яті ті, хто найперший удар стихії прийняв на себе, хто пішов першим у вогонь. Неможливо уявити, що було б, не зроби вони тієї ночі все, навіть неможливе. Але не могли вони тоді знати, яка невидима, страшна, безжалісна небезпека разом із вогнем видерлась назовні. Їм було ніколи думати про цю небезпеку, вони рятували атомну станцію, рятували Прип'ять, Чорнобиль, всіх нас.
    Як багато тих, кому Президія Верховної ради СРСР за мужність, героїзм і самовідданість, виявлені під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Посмертно.
   Вічна пам'ять та слава тим, кого навіки забрало чорнобильське полум’я. Перші герої загинули, а скільки людей захворіло, скільки народилося дітей – інвалідів, а скільки ще народиться.


    Прийдешні покоління, які житимуть у постчорнобильську епоху, мусять знати про найжахливішу катастрофу людства і винести з неї уроки відповідальності за своє майбутнє і майбутнє своїх дітей.
   Для вшанування усіх загиблих та померлих, тих, хто врятував світ від техногенної катастрофи, сьогодні біля пам’ятного знаку ліквідаторам - чорнобильцям у місті Добропілля пройшов мітинг-реквієм, у якому взяли участь працівники Добропільської районної ради та Добропільської райдержадміністрації.
  Зі словами подяки та вдячності усім учасникам – ліквідаторам чорнобильської катастрофи виступили заступник голови районної ради Ірина Стрепоченко та керівник апарату райдержадміністрації Василь Перейма.
  Після хвилини мовчання присутні поклали квіти до постаменту.