середу, 30 травня 2018 р.

Що робити, якщо укусив кліщ?



   Сезон відпочинку на природі, в скверах, парках і лісах вже почався. Погода радує яскравим сонцем. Проте на природі відпочивальників застерігає небезпеку у вигляді кліщів, які не лише можуть зіпсувати пікнік, але і заразити інфекціями.
   Комаха небезпечна тим, що може занести інфекцію. Найчастіші з них - енцефаліт і борреліоз. Інфекція передається людині під час укусу через слину, яка поступає в тіло. У природі існують "чисті" кліщі, що не переносять захворювання. Проте без участі фахівців визначити "вид" комахи неможливо.
  Що робити при укусі кліща?  
 В першу чергу виникає питання: "Укусив кліщ, куди звертатися"?. В даному випадку треба як найскоріше видалити комаху з поверхні тіла. Краще всього при укусі кліща звертатися до фахівців в травмпункт. Після процедури комаху негайно відправляють в лабораторію, де експерти з'ясують, вас укусив енцефалітний кліщ або ні....
  Перша допомога при укусі кліща   
 Якщо у вас немає можливості швидко звернутися до медичної установи, потрібна перша допомога. Важливо знати, що кліщ не упивається відразу, він може знаходитися на шкірі від 30 хвилин до 1,5 годин. За цей час можна виявити комаху і зняти його. Якщо укусив кліщ, не можна виривати, тільки акуратно викручувати. Це можна робити за допомогою пінцета, нитки або пальців. При укусі кліща необхідно захоплювати комаху як можна ближче до його ротового апарату або зав'язувати вузол нитки близько до хоботка кліща.
    Чим обробити укус кліща у людини?
   Місце укусу кліща необхідно обробити. Для цього піде 5% йод, спиртовий розчин не менше 70%, перекись водню або зеленка. Якщо після видалення кліща під шкірою залишився чорний слід або точка, то місце укусу необхідно обробити 5% йодом. Таким чином, залишки кліща повинні вийти самостійно. Після усіх процедур треба звернутися до лікаря. За статистичними даними, один з десяти кліщів є заразним. Вам в обов'язковому порядку треба буде здати аналіз крові, щоб дізнатися про наявність або відсутність енцефаліту і борреліоза. При укусі кліща ні в якому разі не можна використовувати олію при видаленні комахи. У такому разі кліщ може померти, залишившись в шкірі.
   Як убезпечити себе?
   Щоб вас не укусив кліщ, треба закривати усе тіло, виходячи на природу. Також щогодини можна оглядати себе і своїх близьких, будучи в лісі або парку, приділяючи особливу увагу відкритим ділянкам тіла, згинам ліктів і колін. Важливо дотримуватися простих правил і бути уважним до свого здоров'я і самопочуття близьких…
 Джерело: Адміністрація Добропільського районного управління Головного управління держпродспоживслужби в Донецькій області.