середу, 30 травня 2018 р.

Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану


      З внесенням змін до Цивільного процесуального кодексу України можливість розірвати шлюб в органах ДРАЦС не змінилась. Адже зміни до Сімейного кодексу України в цій частині не вносились.
    Шлюб може бути розірвано в органах ДРАЦС за спільною заявою або за заявою одного з подружя у випадках, передбачених ст.106 та 107 Сімейного кодексу України.
    До органу державної реєстрації актів цивільного стану може подати спільну заяву про розірвання шлюбу тільки подружжя, яке не має дітей.
  При цьому, якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу то таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя.
     Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана.
    Слід зазначити, що шлюб розривається в органах ДРАЦС незалежно від наявності між подружжям майнового спору. Адже спір про поділ майна подружжя розглядається в судовому порядку та розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу.
  Також можливим є розірвання шлюбу в органах державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного із подружжя у випадку, якщо другий з подружжя визнаний безвісно відсутнім або визнаний недієздатним.
  У всіх інших випадках шлюб може бути розірвано в судовому порядку.

Джерело: Добропільський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Донецькій області.