пʼятницю, 8 червня 2018 р.

Легальна зайнятість – гарантія захисту трудових прав


     Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але ще чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним вигодам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю.
   Працівники, які погоджуються одержувати зарплатню в «конвертах», стають заручниками самих себе.
   Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій, а саме: соціального захисту у разі безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві, а також гідної пенсії.
   Таким чином, легальна трудова діяльність – це основа соціальної захищеності працюючого населення, запорука гідного рівня життя.
  Для реалізації своїх трудових прав найманий працівник повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав.
   Сьогодні кожен працівник сам мусить вирішувати, що є найголовнішим – жити одним днем, чи мати впевненість у майбутньому та отримувати певні соціальні гарантії.
   На наш погляд - вибір очевидний: легальне оформлення трудових відносин.
Джерело: Добропільський міський центр зайнятості.