четвер, 7 червня 2018 р.

Праця неповнолітніх. Ти маєш знати свої права!

     Неповнолітній - вже не дитина, але ще й не дорослий.  У зв'язку з цим велике значення для виховання неповнолітніх мають правові норми, що регулюють різного роду суспільні відносини з їх участю.
    Згідно з вимогами Кодексу Законів про працю України, неповнолітні працівники в трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток і інших умов праці користуються пільгами.
   Розглянемо детальніше права неповнолітніх у трудових відносинах:
1. Вік, з якого допускається прийняття на роботу неповнолітніх:
- за загальним правилом - 16 років .
- як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює - 15 років.
- для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час - 14-річного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.
2. Тривалість робочого часу неповнолітніх:

Категорія неповнолітніх
Для  працівників  віком  від  16 до 18 років
Для осіб віком від 15 до 16 років
Учнів віком від 14  до 15 років, які працюють в період канікул
Тривалість робочого часу
36 годин на тиждень
24 години на тиждень
24 години на тиждень
Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної  тривалості  робочого часу для  осіб  відповідного  віку.



3. Заробітна плата:
     Працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи заробітна плата виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.
4. Відпустка:
- особи віком до 18 років мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час.
- щорічна основна відпустка неповнолітнім може надаватись також у перший рік роботи за їх заявою до настання шестимісячного строку безперервної роботи.
5. Звільнення:
    Звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи роботодавця допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей.
Джерело:Добропільський міський центр зайнятості.