четвер, 30 серпня 2018 р.

10 фактів про кавун, які вас здивують


 Ось і настало кавунове нашестя в усіх торгівельних точках наших міст. І є немало важливих фактів про них, які корисно і пізнавально буде дізнатися перед купівлею.
  Кавун - і фрукт, і овоч   
 Із-за свого солодкого смаку ні у кого не обертається мова називати кавун овочем, тому його відносять до фруктів. Та і ростуть кавуни з квітів, що запилюються бджолами, і насіння має, як і інші фрукти. Але через те, що кавун вирощується разом із зеленим горошком, кукурудзою, його багато хто відносить до овочів. А деякі і зовсім називають кавун ягодою! Хоча насправді він відноситься до сімейства гарбузових - до огірків, динь і гарбузів.

  У кавуна їстівна шкірка
   М'якуш кавуна солодкий і соковитий, а шкірка вважається даремною. Насправді в шкірці - не лише кавуна - сконцентровані усі корисні речовини, вітаміни. У Китаї шкірку кавуна прийнято тушкувати, маринувати і смажити. Смажене насіння кавуна там також їдять, як звичайне насіння - здорове перекушування.
  У світі існує 1200 сортів кавунів
   Щоб не збивати з пантелику покупця, кавуни поділили на 4 категорії - з насінням, без них, маленькі і жовті. Але насправді їх значно більше. Є кавуни з бежевим м'якушем, є з червоною, але по мірі дозрівання - жовтіючої, з різною мірою насиченості червоним м'якушем і так далі.
  Кавун на 92 відсотки складається з води
  Цей відмінний засіб вгамувати спрагу в спекотний день без шкоди для фігури. Вважається, що скибка кавуна угамовує спрагу відповідно двом склянкам випитої води. У кавуні багато кальцію, магнію, натрію, калію, які допомагають тримати водний баланс людського організму на належному рівні.
  Кавуни без насіння - не ГМО   Цей вид кавунів не виведений штучно, не є гібридом. Біле насіння - порожні оболонки, які не можуть продуцировати насіння.
  Кавуни бувають різної форми    У Японії вирощують квадратні кавуни - для цього їх поміщають в кубічні форми, щоб обмежувати зростання і надавати параметри. Такі кавуни беруть на сувеніри і коштують вони досить дорого. Спочатку їх стали робити такими, щоб вони без проблем поміщалися в холодильник і були стійкі, але ідея не прижилася. Зараз кавунам придумують різні форми - серця, піраміди і інші.
  Найбільший кавун    Найбільший кавун вагою 159 кг був вирощений в США Крісом Кентом в 2013 році. Цей рекорд занесений до Книги Гіннеса.
  Кавун низькокалорійний    У 100 грамах кавуна міститься 30 кілокалорій і 6,2 грам цукру. Кавун майже не містить жирів і білків, а в 100 грамах цього продукту 7,55 грам вуглеводів.
  Кавун допомагає боротися з раком
   У червоному м'якуші кавуна міститься багато лікопіна - антиоксиданту, що зменшує ризик виникнення онкології легенів, шлунку і передміхурової залози.
  Кавун дуже корисний   - Ликопин, що міститься в кавуні, знижує ризик розвитку серцевих захворювань, знижує артеріальний тиск. Цей антиоксидант також є відмінним протизапальним засобом.
 - Кавун містить холін, який знижує хронічні запалення і допомагає підтримувати імунітет.
  - В кавуні міститься безліч харчових волокон, які сприяють здоровому травленню і посилюють перистальтику кишківника. Кавун містить вітамін А, який допомагає шкірі і волоссю виглядати здоровіше і стимулює вироблення колагену і еластину. Вживання кавуна допомагає розчиняти і виводити камені з нирок.

      Смачних вам кавунів!


Джерело: Адміністрація районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області.