середа, 8 серпня 2018 р.

Хроніка обласних новин

      7 серпня 2018 року на базі медіацентру РТРК «Регіон-Донбас» відбувся брифінг Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області, на якому обговорили організацію протипожежного захисту в області під час зернозбиральної кампанії 2018 року та запобігання виникненню пожеж у лісових масивах. Особливу увагу приділили питанню попередження загибелі людей на водних об’єктах. Спікером події виступив начальник відділу пожежної безпеки Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Донецькій області Олексій Самісько.
      Він підняв тему пожежної безпеки, яка з настанням жнив та засухи стає більш актуальною в області. Зокрема, станом на 7 серпня поточного року на території області виникло 2637 пожеж, що на 3,9% більше, ніж за аналогічний період 2017 року (2534 пожежі). На хлібних полях Донеччини у 2018 році виникло 7 пожеж, що значно менше у порівнянні з минулим роком – 13 займань полів.
    Олексій Самісько нагадав, що за знищення вогнем або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, на землях сільськогосподарського призначення мешканці можуть бути покарані штрафом.
    «За таке правопорушення громадяни можуть бути покарані штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років», – зазначив обласний начальник відділу пожежної безпеки ДСНС.
    Не менш хвилюючою темою є попередження загибелі людей на водних об’єктах. З настанням спекотної погоди значно збільшується кількість людей, які проводять свій відпочинок біля відкритих водойм на території Донецької області. На обліку знаходиться 1467 водних об’єктів.
    Головне управління ДСНС України у Донецькій області повідомляє, що з початку 2018 року загинуло на водоймах 44 особи, з них 4 дитини. Протягом літнього періоду цього року з 1 червня по 30 липня зафіксовано 27 загиблих. Це було на територіях Лиманської ОТГ та Покровської РДА – по 4 зафіксованих факти загибелі людей, Мангушської РДА – 3 загиблих, Бахмутської, Слов’янської, Костянтинівської, Мар’їнської РДА, Маріупольської та Костянтинівської міськрад – по 2 загиблих. У Селидівській, Новосілківській, Волноваській РДА, а також у Краматорській, Слов’янській, Торецькій міськрадах нараховується по 1 загиблому. По одній дитині потонуло на території Новосілківської та Лиманської РДА, а також Селидівської міськради.
    Загалом начальник відділу пожежної безпеки Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України в Донецькій області Олексій Самісько відзначив, що більшість трагічних випадків на воді трапляється з людської недбалості та нехтування елементарними правилами безпеки на воді, теж саме стосується і з пожежною безпекою.
Джерело: Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.