пʼятницю, 3 серпня 2018 р.

Роботодавець не має права відмовити у відпустці влітку батькам абітурієнтів


    Якщо ваша дитина вступає до ВНЗ, то вам цілком законно можна взяти відпустку влітку. Відмова роботодавця у цьому випадку є порушенням. Законодавцем прямо передбачено право працівників, які мають дітей абітурієнтів до 18 років, за бажанням отримати відпустку для супроводження їх до навчального закладу, розташованого в іншій місцевості, та у зворотному напрямку.
Ця відпустка може бути як щорічна оплачувана, так і без збереження заробітної плати. У ч. 8 ст. 10 Закону України “Про відпустки” (далі — Закон) працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, за їхнім бажанням надається щорічна відпустка або її частина для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі.
Така відпустка надається тривалістю не менш як 12 календарних днів. Важливо, що за наявності двох і більше дітей зазначеного віку щорічна відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини.
Також п. 17 ч. 1 ст. 25 Закону передбачає можливість працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, отримати відпустку без збереження заробітної плати.
Така відпустка надається в обов’язковому порядку, тобто власник зобов’язаний її надати у час, визначений самим працівником, у межах дії відповідної обставини, яка надає право на отримання відпустки без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку (в даному випадку – це вступ дітей у віці до 18 років до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості).
Відпустка надається тривалістю 12 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та у зворотному напрямі.
За наявності двох і більше дітей зазначеного віку відпустка без збереження заробітної плати надається окремо для супроводження кожної дитини.
Законодавцем також передбачено: навіть коли працівник не «заробив» на відпустку, він все одно має право її взяти. Це може бути як оплачувана відпустка, так і додаткова відпустка без збереження зарплати. Зауважуємо: форма навчання (денна, заочна, вечірня), на яку вступає дитина, для надання відпустки не має значення.

Подробиці:
https://buhgalter.com.ua/news/kadrova-sprava/robotodavets-ne-maye-prava-vidmoviti-u-vidpusttsi-vlitku-batkam/