Добропільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецької області попереджає всіх суб’єктів господарювання, в особистості свиноутримувачів, про погіршення епізоотичної ситуації в регіоні у зв'язку зі спалахом африканської чуми свиней 31.07.2018 в сусідньому Слов'янському районі в с. Долина, де на теперішній час проводяться роботи по недопущенню поширення інфекції.
Нагадуємо, що після зараження на АЧС вмирає майже 100% свиней, що завдає значних економічних збитків, оскільки вакцина для порятунку відсутня.
Нагадуємо, що після зараження на АЧС вмирає майже 100% свиней, що завдає значних економічних збитків, оскільки вакцина для порятунку відсутня.
На АЧС хворіють як дикі, так і домашні свині. Людина не хворіє, але є переносником інфекції. Джерелом зараження є дикі свині, які передають хворобу домашнім. Передача хвороби проходить при контакті між тваринами або за допомогою посередника, яким найчастіше виступає людина або кровососучі комахи (кліщі), а також заражені корми та вода.
Збудник стійкий до антибіотиків, швидко розвивається і може зберігатися в свинині тривалий час — від тижня до місяця.
У хвороби короткий інкубаційний період — всього 2-12 днів. Перша ознака захворювання — це лихоманка з температурою 40-42°С. Але в цей період тварина здається здоровою і не відмовляється від корму. Погіршення стану проявляється після спаду температури, коли свині стають слабкими і прагнуть збиратися в групи.
Тварини вмирають від сердечної недостатності через 7-10 днів після прояву перших симптомів.
Щоб звести можливість захворювання тварин до мінімуму, потрібно:
1. Проводити постійне очищення спецодягу після контакту з тваринами;
2. Дотримувати правил особистої гігієни;
3. Захистити свиней від сторонніх людей і тварин, щоб не поширювати захворювання (закритий тип утримання);
4. Давати свиням лише термічно оброблені корми — це зменшить шанс попадання збудника в організм тварини;
5. Не купувати корми і свиней в зонах зараження АЧС і інших невстановлених місцях, прагнути не їздити в ці зони;
6. При підозрінні на АЧС повідомляти в відповідні компетентні органи (будь-які аномалії в поведінці свиней або ознаки захворювання слід розглядати як вірогідний спалах АЧС і терміново повідомити про це найближчому ветеринарові);
7. У разі виявлення випадків знаходження трупів загиблих свиней в різних місцях, негайно повідомляти про це спеціалістів Держпродспоживслужби району, державної лікарні ветеринарної медицини або ДСНС.
Джерело: Адміністрація Держпродспоживслужби району.
Збудник стійкий до антибіотиків, швидко розвивається і може зберігатися в свинині тривалий час — від тижня до місяця.
У хвороби короткий інкубаційний період — всього 2-12 днів. Перша ознака захворювання — це лихоманка з температурою 40-42°С. Але в цей період тварина здається здоровою і не відмовляється від корму. Погіршення стану проявляється після спаду температури, коли свині стають слабкими і прагнуть збиратися в групи.
Тварини вмирають від сердечної недостатності через 7-10 днів після прояву перших симптомів.
Щоб звести можливість захворювання тварин до мінімуму, потрібно:
1. Проводити постійне очищення спецодягу після контакту з тваринами;
2. Дотримувати правил особистої гігієни;
3. Захистити свиней від сторонніх людей і тварин, щоб не поширювати захворювання (закритий тип утримання);
4. Давати свиням лише термічно оброблені корми — це зменшить шанс попадання збудника в організм тварини;
5. Не купувати корми і свиней в зонах зараження АЧС і інших невстановлених місцях, прагнути не їздити в ці зони;
6. При підозрінні на АЧС повідомляти в відповідні компетентні органи (будь-які аномалії в поведінці свиней або ознаки захворювання слід розглядати як вірогідний спалах АЧС і терміново повідомити про це найближчому ветеринарові);
7. У разі виявлення випадків знаходження трупів загиблих свиней в різних місцях, негайно повідомляти про це спеціалістів Держпродспоживслужби району, державної лікарні ветеринарної медицини або ДСНС.
Джерело: Адміністрація Держпродспоживслужби району.