середу, 8 серпня 2018 р.

До уваги мешканців Ганнівської сільської ради!

   Товариство з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Добропіллявугілля», виробничий структурний підрозділ «Шахтоуправління «Добропільська» (Шахта «Алмазна») повідомило про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля.
   Згідно чинного законодавства після цього повідомлення повинні пройти громадські обговорення. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 989 від 13.12.2017, якщо вплив планованої діяльності не поширюється за межі області, громадські слухання повинні проводитися за місцем провадження планованної діяльності або в адміністративному центрі адміністративно-територіальної одиниці, яка може зазнати впливу планованої діяльності.
    Що важливо знати мешканцям території, на яку буде здійснюватися вплив?

   Для освоєння проектної потужності шахти «Алмазна» при підготовці вугільних пластів південного крила нижче горизонту 550 м шахти «Алмазна» матимуть місце впливи на наступні основні компоненти навколишнього середовища.
   Мікроклімат.
    Шахта при підземному відпрацювання вугільних пластів впливає на мікрокліматичні умови. У вологих умовах роботи в вибоях шахти створюються специфічні мікрокліматичні умови: змінюється температура і вологість повітря, відбувається його забруднення вугільним та породним пилом, змінюється тиск в робочих зонах та ін. Разом з тим, активний і масштабний вплив виробництва на мікроклімат поверхні не спостерігається.
  Повітряне середовище. 
  Вплив на повітряне середовище буде здійснюватися шляхом зміни приземних концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. Рівень забруднення і максимальні приземні концентрації шкідливих речовин на межі санітарно-захисної зони та сельбищної території не перевищуватиме рівні ГДК для повітря населених місць навіть з урахуванням рівня фонового забруднення атмосферного повітря.
 Геологічне середовище. 
  Процес виїмки вугілля на шахті «Алмазна» буде супроводжуватися порушенням природної рівноваги стійкості гірничого масиву, міграцією води в гірничі виробки і осушенням водоносних горизонтів.
   Управління покрівлею способом повного обвалення призводить до зрушення порід масиву і деформації земної поверхні, до можливого утворення замкнутих знижень з ділянками підтоплення і заболочування, до можливого порушення будівель, споруд і об’єктів, якщо такі є в зонах впливу проектованої діяльності, а також до порушення гідрогеологічного режиму підроблених і суміжних з ними територій.
  Водне середовище.
  Зміна якісних і кількісних показників водних об’єктів, ґрунтових і підземних вод. Масштаби впливу: зневоднення водоносних горизонтів у зв’язку з необхідністю відкачування підземних вод, що надходять в гірничі виробки; зміна висоти зони аерації; збільшення водопритоків шахтних вод на ділянках підземних гірських робіт.
 Дотримання нормативів граничнодопустимих скидів забруднюючих речовин із зворотними водами в р. Бик басейн р. Дніпро.
 Земельні ресурси.
  Негативний вплив на земельні ресурси від провадження планової діяльності не прогнозується, у зв’язку із тим, що діяльність проводитиметься на діючих шахтних полях.
   Техногенне середовище, включаючи с/г землі, сельбищну зону, ЛЕП, лінії зв’язку, автодороги та інші споруди загального призначення піддаються впливу опосередковано. Соціальна значущість технічних рішень проектованої діяльності полягає в збереженні робочих місць для жителів населених пунктів Добропільського району, а також для підтримки соціального середовища на рівні, що склався в даному районі.
 Рослинний та тваринний світ.
   Об’єкти флори і фауни відчувають прямий вплив від діяльності шахти. Виробничі процеси мають тривалий характер. Для обмеження і запобігання цих процесів шахтою здійснюється і проектом передбачено комплекс обов’язкових природоохоронних заходів.
 Також зі звітом про вплив на довкілля можна ознайомитися в Ганнівській сільській раді.