четвер, 9 серпня 2018 р.

ДО УВАГИ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАЧІВ!

istock 000006463347medium min    Нагадуємо Вам, що природними кормовими угіддями у Степу є схилові, рівнинні й похилосхилові пасовища і сіножаті.
     Степові пасовища на крутих і пологих схилах займають водороздільні рівнини і схили, рідше невеликі западини. Зволоження недостатнє. Підгрунтові води глибоко. Південні й східні схили дуже сухі, круті схили часто еродовані. Рослинність на схилах зріджена. В травостої переважає різнотрав’я, зокрема полин, деревій, віниччя та ін. Із бобових – люцерна, буркуни,вика тонколиста, із злаків – стоколоси, типчак, житняки та ін. Продуктивність угідь дуже низька. Використовуються в основному для випасання худоби.
     З метою підвищення продуктивності природних кормових угідь, провадять їх поверхневе і докорінне поліпшення. При поверхневому поліпшенні для існуючої рослинності створюють кращі умови росту і розвитку без порушення дернини. Провадять його, коли в травостої лук є понад 25 % цінних злакових і бобових трав, які без належного догляду перебувають у пригніченому стані. Система заходів поверхневого поліпшення природних кормових угідь складається з таких робіт: регулювання водного режиму, окультурення лук ( очищення від чагарників, пеньків, каміння та таке інше), догляду за дерниною і травостоєм (знищення бур’янів, видалення минулорічної сухої трави,поверхневому обробітку дернини, підсівання трав, удобрення).
    При докорінному поліпшенні повністю руйнується природна дернина, знищується існуючий травостій і провадиться залуження культурними лукопасовищними травами. Докорінному поліпшенню підлягають луки і пасовища, які дуже заросли чагарником, вкриті великою кількістю купин, низькопродуктивні. Докорінне поліпшення може складатись з комплексу гідротехнічних, культуртехнічних і агротехнічних заходів. Гідротехнічні захоли передбачають регулювання водного режиму осушенням, зрошенням або їх поєднанням. Культуртехнічні – розчищення лук від чагарників, пеньків, каміння, купин,планування поверхні, первинний обробіток цілини і засолених земель. Агротехнічні – основне удобрення, посів травосумішок та наступний догляд за ними.
    Залуження проводиться переважно травосумішками, які забезпечують більш вищі врожаї, мають вищу якість, позитивно впливають на родючість грунту. У північно – східних районах лісостепу і Степу до складу сумішок включають люцерну, еспарцет, житняк, райграс, пирій сизий та інші. Степові пасовища на схилах балок краще поліпшувати докорінним способом прискореним залуженням травосумішками з еспарцету, люцерни з стоколосом безостим, житняком або райграсом високим.
Джерело: Добропільська райдержадміністрація.