четвер, 27 вересня 2018 р.

Туристично-привабливі місця Добропільщини (Церква Успіння Пресвятої Богородиці та Живоносне Джерело)

    Церква Успіння Пресвятої Богородиці та Живоносне джерело в смт Святогорівка. З давніх давен на місці теперішньої церкві була маленька дерев’яна церква. В цій церкві переховувалися монахи зі Святогорської Лаври. В радянські часи після революції, церква була спалена. В 40-50 роках жителі селища на тому місці збудували хатинку, а потім церкву. У 1908 р. отримала статус «Успіння Пресвятої Богородиці».
      Частина жителів села поставила питання про закриття місцевої церкви. Але під цим проханням потрібно було зібрати підписи населення. За це взялись комсомольці і довели справу до кінця. Церкву було закрито, там створили клуб. Восени 1949 року спалена більшовиками, а у 1950 р. перенесена у пристосоване приміщення за адресою вулиця Шевченка, 49. На великі свята діти недільної школи дарують чудові виступи і вітають усіх присутніх зі святами. На території церкви завжди панує душевна і тепла атмосфера. Тому гостям завжди раді.
Ще одним живописним куточком селища є джерело.

      Існує дві історії виникнення цього джерела.
    Перша легенда така: з давніх давен на цьому місці були луки і протікала річка Бик. На цих луках пастухи випасали худобу. Одного разу вони помітили з неба зарево і образ Божої Матері, яка однією ніжкою ступила туди де зараз б`є ключ. Раніше його там не було. Люди користувалися цією водою і помітили, що після цього стали почувати себе здоровіше.
Друга легенда розповідає: в Святогорівці відбулося диво, над церквою стояв вогняний стовп, люди подумали, що горить храм. В цей час тільки розпочав служіння Отець Анатолій і Матушка Алла. Вони прибігли рятувати Храм, але виявилося, що це не так. Прийдешні на службу побачили від церкви в сторону Джерела сяючу доріжку і по ній йшла Божа Матір. І замислився Отець Анатолій про те, що цей знак з вище і вирішив відтворити це Живоносне Джерело.
   З часом Отець Анатолій з прихожанами вирішили поставити там купель і зараз воно називається "Живоносне джерело". В 100 метрах від нього зробили зруб і відкрили ще одне джерело, яке зараз має назву "Джерело цілителя Пантелемона", і за легендою кажуть, що він допомагає людям котрі страждають поганим зором та хворобою ніг.
Джерело: Відділ культури і туризму райдержадміністрації.