вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Держпродспоживслужба попереджає операторів ринку: у польській курятині виявили сальмонельоз

  В охолодженому філе птиці, яку експортують з Польщі, виявили сальмонелу. Про це повідомляє Держпродспоживслужба. 
- М’ясо експортує Польща до окремих держав, які є членами ЄС, в тому числі й до України – ТОВ «ВІРТУС ТРЕЙД» (проспект – Гагаріна, 112/13, м. Дніпро, Дніпропетровська область), - коментують у Держпродспоживслужбі. 
     Добропільське районне управління ГУ Держпродспоживслужби України в Донецькій області наголошує торговцям на тому, що необхідно вилучати з обігу продукцію в разі виявлення палички сальмонели та вживати відповідні заходи, передбачені законами України
«Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та «про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». 
     Довідка:
Сальмонела – це тип бактерій родини Enterobacteriaceae, який об’єднує анаеробні грамнегативні палички. Бактерії найчастіше зустрічаються у диких та свійських тварин. Промислове птахівництво і харчова промисловість сприяли зростанню сальмонельозу у всьому світі за останні роки. Так, найбільша епідемія інфекції була зареєстрована 1980 року у Польщі, коли сталося зараження понад 700 000 осіб.
Інфекції, викликані сальмонельозними хробаками, найчастіше зустрічаються у вигляді гострого гастроентериту або гострої діареї, яку доволі важко відрізнити від іншого бактеріального розладу. Після вживання зараженої їжі або води через 6-12 годин з’являється нудота, блювота і частий пронос, які супроводжуються спазматичними болями в животі та підвищенням температури до 39 °С
     До інфекції та ускладнень найбільше схильні діти до трьох років, коли імунітет не до кінця сформований, і пацієнти, що приймають антибіотики. 


Джерело інформації: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.