пʼятниця, 25 жовтня 2019 р.

В картоплі, що надійшла з Білорусії до Києва перевищено вміст нітратів

   
    На ринок "Столичний" у місті Києві з Білорусії була доставлена ​​велика партія картоплі. Після проведення лабораторних досліджень зразків картоплі, в ній було виявлено вміст нітратів, що більш ніж в два рази перевищує норму. Про це повідомляє прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Києві.
      У Держпродспоживслужбі відзначають, що токсична дія нітратів полягає в гіпоксії (кисневому голодуванні), яке розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров'ю та утворенням стійкого з'єднання - метгемоглобіну. Спочатку виникає ціаноз губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя. Подразнюючу дію солей азотної кислоти на слизову оболонку шлунка, що проявляється нудотою, болем, підвищеним слиновиділенням, блювотою, проносом, печінка збільшена, склери мають жовтий відтінок. Порушується діяльність нервової системи, проявляється загальна слабкість, загальмованість (у дітей занепокоєння), запаморочення, потемніння в очах, порушення координації рухів, а в тяжких випадках - судомні посмикування, втрата свідомості, кома. 
   Отруєння у дітей раннього віку протікає в дуже важкій формі. Небезпечною ознакою отруєння, що виникає відразу після надходження нітратів в організм дитини, є метгемоглобінемія з вираженим ціанозом. Перші ознаки отруєння спостерігаються при концентрації метгемоглобіну більше 10%; виражений ціаноз спостерігається при концентрації метгемоглобіну 20-25%, смертельні випадки - при концентрації до 45%. 
  У Держпродспоживслужбі також просять споживачів бути уважними та обережними і вимагати у продавців документального підтвердження походження, якості та безпеки продукції. 
   Раніше повідомлялося про отруєння і ботулізму. Так, за словами Уляни Супрун, неповноцінне харчування викликає найбільшу кількість смертей в світі. Причому це не обов'язково бідний раціон та недолік калорій. В смертях винні і надмірне споживання солі, цукру, переробленого м'яса, а також недолік цільнозернових злаків та фруктів в раціоні і високий рівень споживання червоного м'яса, сосисок, ковбаси. 

Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.